Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Alla åker inte skateboard – om effekterna av att utmana normer i stadsplanering

4 juli 2017 07:30 till 09:00
Almedalen, Tranhusgatan 23 B, i trädgården
Seminarium i Almedalen: Vad händer när etablerade normer utmanas? Svar: Det väcker känslor. Vi diskuterar normkritiska metoder inom planering och visualisering, och skillnaden det gör i praktiken när nya grupper får möjlighet att göra sig hörda och ta plats. Är normerna i upplösning nu då? Välkomna på forskningsfrukost i Whites trädgård under Almedalsveckan!
Bild: White Arkitekter

Normkritiska förhållningssätt lyfts inom allt fler områden. Samtidigt finns röster i debatten som menar att normkritik tvärtom bidrar till att befästa den rådande ordningen. Men vad händer i praktiken när planeringen till exempel fokuserar på just flickors behov och önskemål i det offentliga rummet, eller när arkitekters visualiseringar används för att väcka frågor om identitet och plats i stället för att väcka behag och övertyga? Med utgångspunkt i tre aktuella forskningsprojekt nystar panelen i den kritiska frågan hur aktörer i samhällsbyggnadssektorn ska förhålla sig till sociala och kulturella normer i dagens mångfacetterade och snabbt föränderliga samhälle.

 

PROGRAM

07:30 Frukost och samling

08:00 Introduktion

08:10 Normkreativitet och bildens makt – Lisa Wistrand, White, om normer i stads-utvecklingen och bilden som ett verktyg för att provocera och analysera och därmed utveckla mer normkreativa lösningar och förslag.

08:20 Urban Girls Movement – Emelie Anneroth, Global Utmaning, och Viktoria Walldin, White, lyfter hur just flickors utrymme i det offentliga rummet tas om hand i policy och praktik.

08:30 Diskussion och frågor; panelen samtalar med varandra och publiken.

Medverkande: Lisa Wistrand, kulturgeograf, White, Viktoria Walldin, antropolog, White, Qaisar Mahmood, författare och debattör, Emelie Anneroth, tankesmedjan Global Utmaning, Per Gudmundson, ledarskribent Svenska Dagbladet. Moderator: Anna-Johanna Klasander, forsknings- och utvecklingschef, White.

 

Läs mer på Whites web.

 

Arrangeras av White Arkitekter.