Hoppa till huvudinnehåll

Architectural Visualization Day - en internationell arena för branschen

måndag, oktober 14, 2019

Den 4 oktober var det äntligen dags för Architectural Visualization Day, då ett fullsatt Visual Arena fylldes till bredden av 3D-artister, mjukvaruutvecklare, studenter och fotografer som ville inspireras, nätverka och lära mer om arkitekturvisualisering.

Architectural Visualization Day, som i år genomfördes för sjätte gången, har med tiden växt till att bli en av Europas främsta mötesplatser inom området och en internationell arena för branschen. Flera deltagare är återkommande och intygade eventets effekt för archviz-området.

- Här finns talare från hela världen som inspirerar oss alla. Hur man än jobbar kan man hitta olika sätt att inspireras från andra, det tycker jag är väldigt kul. Det jag kommer att ta med mig från dagen är variationen i talen; att lyssna till alltifrån historiken i branschen, till tips och trix i Photoshop, men även hur de har tagit sig fram på sin personliga resa, säger Britta Wikholm som var moderator under dagen.

- Vi har etablerat oss internationellt och får besökare från flera länder, förklarar Åsa Andblad, som är en av grundarna av Architectural Visualization Day och Kreativ Ledare på Visual Arena. Eventet har blivit etablerat vid det här laget och både deltagare och talare vet att vi håller hög nivå, fortsätter Åsa.

Unikt event med viktigt syfte

Tydligt är att detta årliga event är av stor betydelse för deltagarna. Kristina Wikström och Katarina Persson är arkitekturvisualiserare från Stockholms Stadsbyggnadskontor och de deltar för tredje året i rad.
- Jag tycker detta är ett unikt event för Sverige. Alla tre åren har det varit ett jämnt och bra program och varje gång har jag känt att jag blivit inspirerad. Man kollar vad andra gör och skaparandan smittar av sig, säger Kristina. 

- Mixen av innehållet är bäst, att man först får se hur talarna jobbar och det känns som om man kan lära sig något nytt av varje person på scen. På training sessions märker man att man kunde använda det där eller det där, något man inte tänkt på förut... säger Katarina.

Det märktes att publiken hade stort intresse och hög kunskapsnivå, då flertalet publikfrågor handlade om vilket program som kunde användas, eller hur många pixlar som hade tillämpats. Peter Rosengren från Råformat Visualiseringsbyrå och Daniel Ringdahl från Grey tog examen från Yrgo Arkitekturvisualisering för 1,5 år sedan och besökte nu båda Architectural Visualization Day för att få energi och inspiration. 


- Jag är den enda som är visualiserare på mitt jobb. Man sitter med samma saker varje dag, så då är det jättekul att bara komma ut och prata med folk som gör samma grej. När man kommer tillbaka till sitt kontor och sätter sig för att jobba så har man fått massa nya idéer och vill direkt googla Photoshop tutorials, säger Daniel.

- Jag är här idag för att jag vill utveckla vår yrkesroll. Vi har inget fackförbund. Det är så nytt med archviz. Om man är arkitekt så är man arkitekt, det finns både fackförbund och nätverk. Men vi har inte definierat oss riktigt. Jag tycker det är intressant med dessa frågor: vad händer efter utbildningen, hur många får jobb, men även att få tips och trix in i minsta detalj. Architectural Visualization Day kan tjäna detta syfte, menar Peter. 

Tydlig vilja att dela med sig bland talarna

Bland årets huvudtalare fanns erkända internationella representanter; Pawel Podwojewski från MOTIVChloé Le Reste, András Káldos från Brick Visual.

Först ut under dagen var Pawel Podwojewski, verksam i USA, som bland annat visade hur man gör skisser snabbt och effektivt för att imponera på kunden. Han guidade åhörarna i sina olika verk och visade exempel på hur man hittade den perfekta atmosfären och hur man får billjusen i rätt nyans på en skymmande snöig Seattle-gata.

Även Nigel Hunt, filmmakare och GCI regissör i London, delade med sig om livserfarenheter och talade öppet om misstag och tuffa tider i branschen och gav sedan inspiration för hur man kommer på fötter igen. 
- Välkomna dina misstag och hitta sedan ett företag eller bygg en egen studio där du kan tillåtas göra sådana misstag, menade Nigel.

Chloé Le Reste, härstammande från Paris, är fotograf med eget företag och delade med sig av den kreativa processen, val av objekt och hur hon själv hämtar inspiration. Publiken fick se byggnader och platser i vackra mönster och vinklar.
- Inspiration kommer från allt som omger mig, mer eller mindre medvetet. Jag tycker särskilt att resor är riktigt berikande samt att läsa och samtidskonst, för att nämna några. I stort sett gillar jag att utforska arbetet hos fotografer, arkitekter, designers och bildkonstnärer. Att träffa nya människor och umgås är en stor källa till motivation att utveckla vissa idéer och öka kreativiteten, säger Chloé. 

András Káldos var sist ut för dagen och tog stafettpinnen vidare med en inspirerande presentation där publiken själva fick välja innehållet. De flesta ville höra om lärdomar, arbetsprocesser och titta på intresseväckande showreels. 
- Jag ser min roll som en diskussionsstartare, som ställer frågor och täcker ämnen som kan vara kontroversiella till en början, till exempel kopplingen mellan konst och business, eller utbildning och talangsökning. På Brick Visual, med huvudkontor i Budapest, startade vi allt från grunden och lärde oss medan vi gjorde det - genom övning, misstag och framgång. Denna omfattande erfarenhet gav oss perspektiv och vi känner verkligen att vår kunskap är värdefull och att vi måste dela den. Architectural Visualization Day är en fantastisk plattform att dela och lära sig, säger András.
- Jag gillar mindre events, som här, det är en fördel eftersom du kan prata med människor, kanske blir de också ärligare, eftersom det blir mer intimt. Det är ett riktigt litet community. Även om jag reser världen över till olika archviz-evenemang, tror jag att jag känner 90% av de människor som deltar. Jag ser dem som mina konkurrenter, men också som inspiration och kollaboratörer/partners och några av dem allt sammantaget, fortsätter András.

Training Sessions av sponsorer

En av de stora och återkommande inslagen i programmet var Training Sessions. Under dessa fick publiken möjlighet att bekanta sig med det senaste inom programvarorna och funktionerna och på ett mer praktiskt sätt få redskap att öka sitt arbete samt fick möjlighet att diskutera olika metoder att arbeta med dessa. Bland annat fick deltagarna höra om det senaste från Chaos Group och Epic Games.

Training Sessions hölls av sponsorer och inslagen var mycket uppskattade både av deltagare och av presentatörerna själva.

Företaget Quixel, som var en av sponsorerna, var representerad bland utställarna i lobbyn dit deltagarna kunde gå under pauserna för fler tips och idéer.  
- Vi är framför allt stora inom spel- och filmbranschen. Archviz är en helt ny marknad för oss, så vi tycker det är väldigt roligt att vara här idag. Vi har fått berätta att vi finns och om vår vision - vi vill att artisterna ska kunna ägna sig mer åt artisteriet, säger Tomas Henningsson från Quixel.

- Vi är så glada över deltagarnas entusiasm, den intima känslan och mångas glädje över att hinna prata med varandra. Allt jobb som vi på Visual Arena och programkommittén har lagt ner under åren har lett till en attraktiv årlig händelse med hög efterfrågan på biljetter! avslutar Åsa.
 

Architectural Visualization Day arrangeras av Visual Arena i samverkan med Råformat Visualiseringsbyrå och White