Hoppa till huvudinnehåll

Nytt projekt utvecklar berättande i Virtual Reality

tisdag, juli 11, 2017

Det positiva klartecknet från Västra Götalandsregionen för projektet "Berättande i VR och nya tekniker" innebär att Visual Arena på Lindholmen Science Park, tillsammans med övriga projektpartners, ytterligare kan stärka regionens spetskompetens inom storytelling i VR-miljö.

VR (Virtual Reality) har under de senaste åren utvecklats till en av de potentiellt banbrytande teknikerna för hur vi i framtiden kan konsumera rörlig bild. Att skriva för VR blir en utmaning, eftersom det är helt annorlunda än att skriva för något annat medium. Den stora frågan är hur resultatet påverkar användarna? Som användare av VR är man ju inte längre bara en betraktare utan en del av historien.

Projektets huvudparter är Visual Arena, som i sitt gedigna nätverk inom visualisering sett ett kraftigt ökande intresse och efterfrågan kring VR, Gothenburg Studios på Lindholmen - en early adopter av tekniken i Sverige, CLVR Works - ett av de tunga namnen inom VR i Sverige, samt produktionsbolaget GötaFilm som producerar drama av hög kvalitet.

Övriga partners är Film & TV på Lindholmen Science Park, som i sitt och Göteborg Film Festivals omvärldsbevakningsprojekt, Nostradamus, har visat att VR sannolikt kommer bli en viktig teknik för rörlig bild, samt Kultur i Väst som arbetar med att främja kultur inom olika konstarterna och i samhällsutvecklingen. 

-Tillsammans vill vi konkret och laborativt arbeta med att utveckla starka VR-berättelser. Tanken är att hitta nya format för drama, som öppnar upp för en ny upplevelse, där scen och åskådare kommer i kontakt med varandra på nya, innovativa sätt, säger Martin Svensson, projektledare inom Film & TV, på Lindholmen Science Park.

Vi vill verka branschöverskridande mellan film, tv, spel, visualisering, etc, i förhoppning om att öppna upp nya dörrar för samarbeten och skapa konkurrenskraftiga företag inom den kreativa sektorn som arbetar med storytelling, säger Mia Leterius, programansvarig för Visual Arena.

På längre sikt vill projektet bidra till att Västsverige med den senaste spetskompetensen fortsätter vara en nationellt och skandinaviskt kreativt centrum för dramaproduktion, även på nya plattformar och i nya tekniker. 

Läs mer om projektet här.

När Västra Götalandsregionens kulturnämnd i juni tog beslut om stöd till nya utvecklingsprojekt, innebar det att över 8,6 miljoner kronor kommer att delas ut till 52 projekt. Genom utvecklingsprojekten vill kulturnämnden stimulera kulturen i Västra Götaland och stödet fördelas under två ansökningsomgångar årligen.