Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Öppet hus under Vetenskapsfestivalen

26 april 2013 12:00 till 15:00
Visual Arena, Lindholmspiren 3-5, Göteborg
Visual Arena öppnar sina dörrar för allmänheten under Vetenskapsfestivalen, den 26 april. Upplev vår 3,2 x 6 meter stora touchscreen, testa digital visualisering eller lyssna till en föreläsning om Virtuella obduktioner.
FOTO: Swedish ICT

Med hjälp av visualiseringsteknik kan man numera utföra obduktioner utan att behöva skära i kroppen. Likande teknik kan också användas inom andra områden för att skapa koll och kontroll. Välkomna till en spännande demonstration med möjlighet att pröva på.

 

Föreläsning kl 13-14
Virtuella obduktioner – Ett stort framsteg inom rättsmedicin

Med hjälp av ny röntgenteknik som magnetkamera och datortomografi kan man numera utföra obduktioner utan att behöva skära i kroppen. Detta är ett stort tekniskt framsteg som sparar tid, pengar och gör det lättare att lösa brott. Dessutom möjliggör tekniken obduktioner i de kulturer där det inte är tillåtet att skära i döda kroppar.

När polisen hittar en kropp skickas den till en rättsmedicinsk avdelning, därefter utförs en datortomografiröntgen av hela kroppen. Denna process tar bara några få sekunder och resulterar i en högupplöst tredimensionell kopia av hela kroppen. 

Efter röntgningen kan experterna inleda sin undersökning. Med hjälp av visualiseringsteknik letar de efter ledtrådar som kan hjälpa dem att avgöra om något brott har begåtts och om det finns några ledtrådar som kan hjälpa polisen att lösa brottet. Visualiseringen synliggör sådant som är svårt att se vid en konventionell obduktion t.ex. små frakturer och kulfragment. Alla dessa ledtrådar rapporteras till polisen och till patologen som alltid genomför en konventionell obduktion.

Medverkande:
Interactive Institute Swedish ICT AB
Christina von Dorrien, VD
David Karlsson, Technical director

Hela programmet för Vetenskapsfestivalen 2013 »