Hoppa till huvudinnehåll

THE ART OF SOUND IN VR

-
Online

Kompositör Niklas Rydén och VR-utvecklare Hannes Rydén deltog i Narrative VR Lab 2019. De gjorde tio VR-scener för att utforska VR-mediet med fokus på ljud och hur man kan arbeta med musikdramatik i VR. Nu kommer de att presentera några av sina erfarenheter i en digital föreläsning och en mer detaljerad workshop.

Arrangeras av: 
Narrative VR Lab

Teman

Rumsligt 3D-ljud från musik och röster för att förhöja känslan av närvaro i VR. Unity som ett verktyg för att ta ljud/musik/konst till VR. Vad kan bidra till att skapa en meningsfull konstnärlig upplevelse i VR.

Föreläsning 

Med erfarenheter och reflektioner som kommit ur projektet Regrets VR, en operaföreställning som omvandlats till VR med fokus på ljudupplevelsen, delar Niklas Rydén och Hannes Rydén med sig av tankar och problematiserande kring interaktivitet, förflyttningar och scenbyten i VR. Är interaktivitet alltid att föredra? Håller 360-film verkligen vad det lovar? Är realtids-3D ett alternativ, och hur går det till att mixa 360 och 3D? Och slutligen - är det möjligt att skapa meningsfulla konstnärliga upplevelser i VR?

I föreläsningen får du också ta del av hur det går till att använda Unity och Unreal Engine (de ledande verktygen för realtids-3D inom spel, film och animation) och dess för- och nackdelar. Binaural och ambisonic ljud kommer diskuteras, olika tekniker för 3D-ljud och de egna erfarenheterna av dessa. Se föreläsningen och bli inspirerad av hur mycket ljudet gör för en immersiv upplevelse i VR!

Ingen föranmälan - klicka på länken

Föreläsningen kommer att ske i verktyget Teams och ingen anmälan behövs. Du behöver endast ladda ner appen eller klicka in via din webbläsare med länken nedan. Insläpp tidigast 15 minuter innan start, tänk på att komma i tid. Alla är välkomna!
Tid: 9 december kl 10.00-12.00

Länk till föreläsningen

Workshop

Utifrån erfarenheter och reflektioner om Regrets VR kommer Niklas Rydén och Hannes Rydén att visa hur de arbetat med hela kedjan från inspelning av ljud och film till färdig VR. De kommer att visa delar av projekten de arbetat med i Unity och användning av metoder och plugins samt hur material kan bollas mellan video/ljudredigeringsprogram och Unity. Fokus kommer ligga på ljudarbete, även om det visuella och det rumsliga berörs liksom animation och interaktivitet/navigation. De kommer också visa hur projektet kan organiseras och renderas ut till olika miljöer, i synnerhet VR.

Möjlighet till samtal och frågor

Föreläsningen och workshopen kommer att vara förinspelade. Men de inleds och avslutas live, med möjlighet till kommentarer och frågor.

Föreläsningen och workshopen arrangeras av projektet Narrativ VR Lab.

Läs mer om Narrative VR Lab