Hoppa till huvudinnehåll

Bättre kunskapsåterföring med VR-teknik

-
Online

Kan VR förbättra kunskapsåterföring från produktionen under projektering?

Arrangeras av: 
Chalmers och CMB

Just nu avslutas ett forskningsprojekt där forskare vid Chalmers utvärderat hur ett VR-gränssnitt till BIM-modellen kan användas för att bättre och mer effektivt involvera och ta tillvara på produktionspersonalens kunskap och erfarenheter redan under projekteringsfasen.

Enkelt sett har grundtanken varit att låta personal med erfarenhet från produktionen identifiera/lösa/hantera problem virtuellt – INNAN de når byggarbetsplatsen, berättar Mikael Johansson, en av forskarna bakom det SBUF-finanreirade projektet.

I studien har VR-tekniken utvärderats på sex olika projekt/arbetsplatser. Målet har varit dels att få bättre granskning, feedback och kunskapsåterföring från produktionen, men också att undersöka hur tekniken kan stödja planering och arbetsberedning under produktionsfasen.

Vi har dessutom utvärderat möjligheten att vara flera deltagare samtidigt i VR-miljön, både lokalt, men även helt på distans (se film). Ett intressant område så här i pandemitider, säger forskare Mattias Roupé.

Under CMB:s Bygglunch beskriver Mikael och Mattias  bakgrunden till projektet, den teknik som används och resultaten av studien.

Anmäl dig här!

Plats: Digitalt seminarium via Zoom. Länk skickas ut i bekräftelse samt dagen före seminariet.
Kostnad: Kostnadsfritt
Upplysningar: info@cmb-chalmers.se