Hoppa till huvudinnehåll

Event och VRutställning: Att digitalt fånga en plats och bevara ett kulturarv

-
Visual Arena, Lindholmen, Göteborg

Visste du att det finns ett svenskt kulturarv på Antarktis?

Kom till Visual Arena fredagen den 31 mars och upplev digitalt dokumenterade platser i bland annat VR från Nordenskjölds svenska polarexpedition. Hör Jonathan Westin och Gunnar Almevik berätta om att resa och dokumentera i expeditionens fotspår och hur de arbetar med att levandegöra ett kulturarv som det är få förunnat att kunna besöka.

Arrangeras av: 
Visual Arena
Göteborgs universitet
antarktis, svenskt hus från expedition
Man på expedition

– Med den här publika utställning och föreläsning vill vi lyfta fram hur digital dokumentation kan göra det avlägsna antarktiska kulturarvet tillgängligt inte bara för forskare utan även för allmänheten. Förtrogenhet med en plats inger empati, och det är en viktig komponent när man mobiliserar de åtgärder som behövs för att reagera på klimatförändringarna.

säger Jonathan Westin, forskningssamordnare vid Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora, GRIDH, en forskningsnod med fokus på artificiell intelligens, arkiv och nya sätt att dokumentera och publicera.

 

Under eventet kommer vi att ta del av de digitala verk som skapats inom forskningen och höra om undersökandet av vilka digitala metoder det går att forska om en otillgänglig plats. 


Program 


12-14 VR- och visualiseringsutställning!

Testa på interaktiva visualiseringslösningar och besök Antarktis i VR och digitalt.
 

14-15 Föreläsning i Studion

Klockan 14 berättar Jonathan och Gunnar om deras spännande arbete med att dokumentera och levandegöra det svenska kulturarvet på antarktis. 
 

15-16 Öppen diskussion med deltagare 

Klockan 15 delar vi tankar och idéer kring behov, metoder och tekniker för att fortsätta utveckla innovativa dokumentation- och visualiseringslösningar 
 

Kom och upplev kulturarvet på Antarktis bidra med dina tankar!

Varmt välkomna önskar Visual Arena och Göteborgs universitet!  

Ta reda på mer om projektet! 

https://antarctica.dh.gu.se/ 

svartvitt foto. Forskare med flygplansvinge i ett platt vitt landskap.

Metoder för digital diagnostisering av hotade kulturarv

Klimatförändringarnas påverkan på svårtillgängliga kulturmiljöer och monument utgör en utmaning för kulturmiljövården. Projektet undersöker hur experter inom olika discipliner kan besöka och...