Hoppa till huvudinnehåll

AI som verktyg för kreatörer utforskas i nytt projekt

tisdag, maj 2, 2023

Hur påverkar AI vår kommunikation, kreativitet och kroppsliga uttryck? GöteborgsOperan och Visual Arena på Lindholmen Science Park utforskar AI och kulturkreation – framförde en dansföreställning på EU-konferens för att väcka reflektion och tankar. 

Dansare som är ljusatt i glada färger

Det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd och Finansdepartementet står värd för evenemanget “Hållbar AI och AI för hållbarhet” den 2−3 maj. På välkomstmottagningen framförde Visual Arena och GöteborgsOperans Danskompani en dansföreställning som utforskar spänningen mellan människan och artificiell intelligens (AI). Genom att använda dans, koreografi och visuella medel som uttrycksmedel frågar föreställningen vad det innebär att vara människa i en tid präglad av AI och hur AI påverkar vår kommunikation, kreativitet och kroppsliga uttryck.

Man i skjorta

– AI förändrar mycket just nu, och osäkerheten i vart detta tar oss skapar oro. Vi ställer oss nya frågor om tilliten till mycket. Mötet mellan konst, teknik och människor får oss att ställa fler frågor, vilket är en bra början på en innovationsresa. Det gäller att utforska tillsammans, från flera perspektiv och att premiera nyfikenheten på det okända, även om det är lite läskigt idag, 

menar Martin Högenberg, programledare på Visual Arena, Lindholmen Science Park

 

Dansen innefattar innovativ användning av visualisering och teknik tillsammans med fysisk dans för att utforska teman kring AI och mänskligt uttryck. Dansaren hade på sig en kostym skapad av Linnea Bågander, designer och lektor på Borås textilhögskola, som väcker frågan om dansaren i "3D kostym" är en AI eller en människa?

Man i kostym på scen i en fin lokal!

– I vår roll som ett av Europas ledande moderna danskompanier ser vi - förutom att producera djärv och nyskapad danskonst, att det även är viktigt att vara med och utforska den nya tekniken. Vi är därför glada att samarbeta med Visual Arena, säger Liselott Berg. Vi tror och att scenkonsten har en viktig roll att spela i att stimulera reflektion och dialog kring de komplexa frågor som AI väcker. Vi bidrar gärna till den diskussionen med vår kreativa medverkan.

Man på scen

Föreställningen är en del av Visual Arenas och GöteborgsOperans gemensamma strävan att öka medvetenheten och förståelsen kring AI och dess inverkan på samhället och kulturen. Initiativet ingår i ett långsiktigt samprojekt där GöteborgsOperan tillsammans med Visual Arena undersöker nya vägar för framtidens digitala scenkonst och är finansierat av Västra Götalandsregionen.

Vill vill premiera alla duktiga kreatörer som fick uppträdandet att få liv: 

Regi: Gorki Glaser-Müller
Dansare: Fan Luo
Kompositör: Lisa Nordström
Kostymdesign: Linnea Bågander

Om Visual Arena:
Visual Arena vid Lindholmen Science Park är en neutral samarbetsplattform som driver innovation och användning av visualisering som ett verktyg för att nå en hållbar framtid. Genom initiera och driva innovationsprojekt, samla kompetens och sprida kunskap om visualisering bidrar Visual Arena till nya sätt att arbeta och ta sig an globala utmaningar. 

-
Visual Arena, Lindholmspiren 3, Göteborg
Två women looking in AI, a car is burning in the distance

Immersiva upplevelser för klimatet

Evenemanget kommer att fokusera på att utforska skärningspunkten mellan klimatförändringar och...
En väldigt dramatisk scenföreställning med teaterskådespelare som är utklädda till gladiatorer  brottas bland rök

Operaverse

Framtidens digitala scenkonst, vad är det och hur kan den se ut? Det tar vi reda på i förstudien med arbetsnamnet Operaverse.
Man på scen

Alla bilder som visas här är fritt att använda! 

Vill du höra mer? 

Bild på Martin Högenberg, en leende man i medelåldern som bär ett par ovala glasögon. Han bär en polo och lutar sig på en utsträckt hand som vilar på ett gångräcke.

Martin Högenberg

Visual Arena
Programansvarig