Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Besökare fick uppleva möjligheterna med motion capture

Den 26 november fick besökarna på lunchseminariet möjligheten att själva testa på motion capture-tekniken som finns tillgänglig på Visual Arena. Seminariet inleddes med ett föredrag av Magali Ljungar-Chapelon som är konstnärlig forskare inom digital representation vid Lunds universitet.
Jacob Michelsen, ritar en bil i 3D med hjälp av motion capture-tekniken på Visual Arena

Magali Ljungar-Chapelon visade hur man med hjälp av motion capture gett liv till en 3400 år gammal begravning ceremoni på Österlens museum. Genom att museibesökarna kan delta och uppleva ceremonin har man lyckats större intresse och nyfikenhet kring hällristningarna på muséet. 

En av besökarna på seminariet var Jacob Michelsen, forskare på Interactive Institute Swedish ICT, som också fick chansen att rita i 3D med hjälp av motion capture. Han ser möjligheter att använda tekniken för att skapa delaktighet och intresse.

– Fördraget var väldigt intressant och visade hur man kan fånga publiken och tillgängliggöra och visualisera något ganska abstrakt. Skapa något man kan leva sig in i. Jag har arbetat mycket med att fånga rörelser, men har inte tidigare prövat ett professionellt system. Det vore intressant om man kunde använda det för att styra något i realtid och på så sätt skapa större engagemang, säger Jacob Michelsen.

Besökarna kunde med hjälp av att röra en pekpinne rita i 3D och skapa både bilar, klänningar och en igloo.  Frida Bakkman arbetar på Qualisys som erbjuder lösningar inom motion capture och är samarbetspartner med Visual Arena. Hon förklarar att det finns otroligt många användningsområden för motion capture.

– Det är bara fantasin som sätter gränser. Vi kan hjälpa till att spela in rörelser med väldigt hög precision, både på land och under vatten, inne och utomhus. Det används för att skapa båtprototyper, ortopeder använder det för att analysera hur man går, det används inom spelanimering, inom sport för att analysera och förbättra teknik men har även använts för att komponera musik och inom psykologi genom att mäta ansiktsuttryck, berättar Frida Bakkman.

Qualisys tillhandahåller hårdvaran men kan även hjälpa till att skapa applikationer som underlättar tolkningen av rörelsedatan.

Arbeta med motion capture på Visual Arena

Som medlem i Visual Arena Members kan du hyra motion capture-utrustning bestående av ett åtta-kamera-system på Visual Arena. Vi har tekniker på plats som hjälper dig med tekniken som vi erbjuder i samarbete med Qualisys AB.

Bli medlem nu!

Läs mer om motion capture-tekniken