Med en bakgrund inom film, teater och XR bidrar Gorki Glaser-Müller med sin expertis inom storytelling och immersiva teknologier på Visual Arena. Vi satte oss ner för att diskutera hans roll på Visual Arena, hans visioner och tankar kring framtidens medier.
Vem är Gorki Glaser-Müller och vad gör du här på Visual Arena?
– Jag är en storyteller i själ och hjärta, säger Gorki med ett leende. – Min bakgrund är inom audiovisuell kommunikation – jag skriver och regisserar egna verk inom film, teater och XR-konst. Jag är en sucker för immersiva verk, där man är omsluten av konsten. Här på Visual Arena leder jag projekt som förenar visuell innovation och berättande. Vi arbetar med olika former av XR, såsom Virtual Reality och Augmented Reality, ofta med inslag av interaktivitet, ibland med generativ AI och i metaversen.
Vad ser du för potential i storytelling för att stärka morgondagen?
– Storytelling är absolut något vårt nätverk och samhället behöver. Vi står inför stora utmaningar – miljöfrågor, sociala frågor, teknologiska skiften – och berättande har kraften att skapa empati, förståelse och engagemang. Det kan förändra hur människor tänker och agerar. Bra berättelser har en urkraft att påverka oss, det finns i vårt DNA.
Hur skulle du beskriva Visual Arena?
– För mig är Visual Arena som en sandlåda, berättar Gorki. – Det är en lekfull plattform där kreativitet tas på allvar och man kan lära sig saker som verkligen kan göra skillnad. Det är också en snäll plats, inkluderande. Med sandlåda menar jag att alla blir ”sandiga” här – kreativiteten smittar av sig. När jag först kom hit som besökare blev jag omedelbart inspirerad och kände mig välkommen. Så tycker jag det är fortfarande.
Vilka är dina styrkor och unika färdigheter?
– Jag har förmågan att visualisera idéer och sedan förverkliga dem genom film, scenkonst eller XR. Jag har en djup förståelse för de möjligheter som ny immersiv teknik erbjuder, och jag är väl förtrogen med både gammal och modern storytelling. Det handlar om att veta vad, hur och varför man ska förmedla något till en publik.
Finns det någon särskild fråga du brinner för att lösa tillsammans med våra partners?
– Ja, definitivt. Jag vill att Sverige ska ha en nationell strategi för nya medier inom digital konst och kultur. Dessutom vill jag se till att vi skapar den första svenska internationella XR-festivalen – en plattform som ger den svenska publiken ett fönster ut mot vad som görs i resten av världen. Vi är i en historisk tid för kreativitet, större än när tryckpressen, fotografin och grammofonen uppfanns. Vi skapar och upplever nu alla dessa uppfinningar på nytt, men i en virtuell och rumslig verklighet.
Vad inspirerar dig mest under arbetsdagen?
– Att synka med mina kollegor och få till en gemensam lunch är en höjdpunkt, säger Gorki med ett skratt. – Jag älskar att mina kollegor gillar att skratta högt. Det ger en känsla av gemenskap och glädje.
Varför ska man som organisation arbeta med Visual Arena? Vad kan man uppnå här?
– Det som händer inom virtuella världar, XR, generativ AI är revolutionerande för stora utställningar! Det är galet. Men det är svårt att navigera i detta som ensam aktör. Låt oss undersöka de nya möjligheterna tillsammans. Därför ska man komma hit.
Med en passion för berättande och en stark tro på teknikens potential för social förändring är Gorki Glaser-Müller fast besluten att sätta Visual Arena och Sverige på kartan inom digitala konstformer och immersiv teknologi. Har du idéer på hur, eller en utmaning som du vill undersöka och lösa? Hör av dig!