Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Greener Cities vann Nasa hackathon

Nico Boh, Patrik Bäckström, James Omoya, Alex Albu, Allen Smith och Marcus Hedenström gick vidare när Nasa genomförde världens största hackathon den 20-21 april. Deras idé ”Greener Cities” segrade i International Space Apps Challenge på Lindholmen Science Park och kommer nu att bedömas av en internationell jury.
Foto: Anneli Andersson (fr v James Omoya, Nico Boh och Patrik Bäckström)

– Vi kände att det här konceptet kunde fungera naturligt i Sverige, och vi ville göra något hållbart, något som inte bara var för tävlingen, säger James Omoya.

International Space Apps Challenge lockade över 9 500 deltagare på 75 platser i 50 olika länder. På Lindholmen samlades drygt 100 personer till en helg vigd åt programmering och kreativitet.

Nico Boh, Patrik Bäckström och James Omoya är studenter på Software Engineering and Management, som är ett internationellt kandidatprogram vid Göteborgs universitet. Alex Albu pluggar på masterprogrammet Interaction Design på Chalmers. I gruppen deltog även Allen Smith från Ericsson och Marcus Hedenström från företaget Wireless Car.

Gruppen fastnade för utmaningen ”Smart Cities, Smart Climate” och drog igång en drygt två timmar lång brainstorming som ledde fram till förslaget ”Greener Cities”. Arbetet under helgen gick vidare med att försöka ta fram en prototyp för att demonstrera visionen, i första hand för tävlingsjuryn, men på längre sikt även för allmänheten.

– I princip har vi tänkt oss en typ av sensor, som man kan ha i sin egen trädgård, och som samlar in data från sin närmaste omgivning. Den kan till exempel tala om när dina plantor behöver vattnas, och hur luftkvaliteten är i din trädgård, förklarar James Omoya.

Läs hela intervjun på Chalmeristbloggen »