Hoppa till huvudinnehåll

Hur får man rätt insikter från en datavisualisering?

fredag, oktober 23, 2020

Visual Arenas seminarieserie VISUAL INSIGHTS gästades av Kristina Knaving, senior forskare och interaktionsdesigner på RISE Research Institutes of Sweden. Kristina talade om hur man får rätt insikter från en datavisualisering samt dess funktion och form vid beslutsfattning. Här kan du även se webbinariet i efterhand.

Bild: Kristina är civilingenjör inom medieteknik och visualisering och arbetar nu som senior forskare och interaktionsdesigner på RISE Research Institutes of Sweden. Hon har en bakgrund inom datavisualisering och har även undervisat inom detta.

Webbinariet syftade till att belysa de möjligheter och utmaningar som kommer med datavisualisering och hur dessa fungerar i förhållande till varandra. Kristinas presentation gav en inblick i hur visualisering av data kan påverka mottagandet av insikten, beroende på hur man väljer att forma och presentera den, och vad det i sin tur kan resultera i.

Bild: Ironiskt nog, menar Kristina, så är de två kanske bästa fallen på visualisering av corona-perioden sådana som inte bygger på faktisk data. Detta är en av Washington Post's mest lästa artiklar någonsin. Simuleringen bygger på en matematisk modell, inte på faktisk data. Det är därför väldigt lätt att visualisera upp vad man försöker berätta.

Frågan om hur man på bästa sätt hanterar data och använder den för att förmedla ett budskap eller agera grund för att fatta beslut var en central utgångspunkt.

- Hur gör man en bra visualisering? Ja, man hittar en insikt, till att börja med. Sen föreslår jag att man formulerar den insikten i en mening, så kort som möjligt, det här är vad jag vill att folk ska veta. Gör en visualisering, placera insikten i centrum, se till att det finns kontext runt insikten och att den är enkel att förstå av de människor som ni riktar er till, menade Kristina.

Kristina visade på vikten av data och synliggjorde problematiken kring visualisering av data med hjälp av nutida exempel på hur fel användning av data kan leda till inkorrekt representation som i sin tur leder till att syftet med visualiseringen manipuleras.

- Men allt det här bygger på data, och här har vi det stora problemet som alla jobbar med just nu. Det är att en datavisualisering är inte värd, hur bra du än gör den, mer än datat man bygger den på, sa Kristina. 

Se webbinariet från den 21 Oktober

 

Frågestund med Susan Lorentzen

Bild: Frågestunden modererades av Susan Lorentzen, analytiker med fokus på innovativa analysmetoder och byråledare på Gullers Grupp i Göteborg. Susan och Kristina förde en diskussion om hur man på bästa sätt kan hantera de utmaningar som kommer med visualisering av data.

Runda bordet - visualisering för datadrivet beslutsfattande
Efter webbinariet bjöds Visual Arenas partners in till vidare diskussion om visualisering för datadrivet beslutsfattande. Runda bordet är en återkommande mötesform för Visual Arenas partners med syfte att identifiera möjligheter och projektinitiativ för att tillsammans driva utveckling inom området.

Är du intresserad av visualisering av data och information och vill vara en del av att driva den utvecklingen framåt?
Då är du välkommen att bli partner här oss oss på Visual Arena.
Gå in och anmäl ditt intresse

 

Litteraturlista

Alberto Cairo
The Functional Art, The Truthful Art, How Charts Lie
Handlar om visualisering främst inom journalistik. Bra introduktioner. How Charts Lie handlar just om hur man kan luras med visualisering.

Stephen Few
Now You See It, Information Dashboard Design, Signal
Bra instruktionsböcker där man kan hitta förslag på hur man visualiserar visst data eller får insikten att framstå tydligare. Mer funktionella och mindre vackra.

Colin Ware
Information Visualisation
För de som vill nerda in sig på kognitionsvetenskap och visuell perception. Mycket referenser till forskning, men genomgående intressant.

Edward Tufte
De flesta av Edward Tuftes böcker skrevs långt tidigare än de förra författarna, och var länge den i stort sett enda auktoriteten i datavisualiseringssammanhang. Vackra coffeetableböcker fulla med intressanta resonemang.

Segal and Heer
Narrative Visualisation
Artikel om olika narrativa modeller för interaktiv visualisering.

Det finns många bra andra böcker där ute, och jag rekommenderar att titta på hur New York Times (särskilt Amanda Cox), Washington Post och The Economist väljer att visualisera. Den enda datavisualiseringsförfattare jag läst och verkligen skulle avråda från är David McCandless (Information is beautiful), som ibland gör vackra grafer, men ofta offrar datat och insikterna.

Kartografi är sin egen kategori, eftersom läran om hur man ritar kartor redan var gammal när stapeldiagram och linjediagram kom till på allvar.  Från bra kartor kan man dock lära sig mycket om samspelet mellan färg och form samt hur man får till informationstäthet utan att offra tydlighet.

För att göra interaktiva grafer kan det vara bra att leta reda på litteratur i interaktionsdesign (eller en interaktionsdesigner).

/Kristina