Hoppa till huvudinnehåll

Hur kan AI och människor förbättra den digitala tvillingen?

onsdag, september 9, 2020

Anders Ynnerman, chef för Sveriges största forskningsprogram WASP och världsledande professor i vetenskaplig visualisering, öppnar Visual Forum tillsammans med Beata Wickbom den 30 september. Anders kommer att dela med sig av sina senaste insikter om förstärkning av en digital tvilling; hur AI och människor kan förbättra den digitala tvillingen. Vi pratade med honom om Visual Forum och visualisering.

Varifrån kommer ditt intresse för visualisering?

Mitt intresse har vuxit från ett behov av att förstå komplexa fenomen och teoretisk fysik - som doktorand använde jag till och med visuella representationer för att lösa och tolka ekvationer. När avancerade datorer kom så insåg jag möjligheterna. Människor är duktiga på att tolka visuella representationer och visuell dataanalys har blivit en viktig komponent i många datadrivna arbetsflöden.

Vilka möjligheter kan en digital tvilling erbjuda?

Det är ett sätt att samla in mycket data för att få en holistisk syn på nutiden, det förflutna och simulera framtiden. Med en digital tvilling finns det möjlighet att experimentera och simulera olika scenarier.

Vi har arbetat med data, tekniker och metoder tidigare, men en digital tvilling erbjuder ett koncept för hur man ska hantera och förstå dem i ett sammankopplat system.

Varför är Visual Forum viktigt?

Visual Forum är en unik plats att träffas och lära sig om visualisering. Det här är en plats för alla intresserade att träffas, från akademiska forskare till industri och offentlig sektor. För mig som talare ser jag fram emot att träffa en blandad publik. Innehållet i år kommer att ge publiken en förståelse, utan att behöva vara expert, vad som ligger i framkant. Jag har gjort flera intressanta nya kontakter genom åren på Visual Forum - det här är ett utmärkt ställe att träffa nya kontakter och bli inspirerad.

Mer om Anders Ynnerman

Professor Ynnerman är för närvarande chef för avdelningen för medie- och informationsteknik vid institutionen för vetenskap och teknik (ITN) vid Linköpings universitet och är chef för Norrköpings visualiseringscenter C. Han är chef för den välkända forskningsavdelningen inom Visualization and Computer Graphics. Dessutom är Anders chef för Wallenberg Artificial Intelligence, Autonomous Systems and Software Program (WASP), som leder ett stort nationellt initiativ för strategisk grundforskning, utbildning och fakultetsrekrytering inom AI, autonoma system och mjukvaruutveckling. Han spelar en central roll på den internationella visualiseringsarenan och är en ofta inbjuden talare vid internationella konferenser och andra evenemang.

Läs mer och anmäl dig till Visual Forum