Teatrar som undervisningsmiljöer är ett transdisciplinärt forskningsprojekt som undersöker hur dramapedagogik, berättelser, scenografi, visualisering och olika material kan användas för att skapa immersiva och multisensoriska lärmiljöer. Projektet, som genomförs vid Visual Arenas Residency for Innovators in Art, syftar till att stärka både den professionella och personliga utvecklingen hos pedagoger genom att erbjuda dem möjlighet att utforska nya pedagogiska verktyg.
Projektet är inspirerat av Reggio Emilias pedagogiska filosofi, där miljön ses som den tredje pedagogen, samt posthumanistiska tankesätt, där material betraktas som aktiva samarbetspartners som både formar oss och formas av oss.
En av projektets viktigaste insikter är hur iscensatta miljöer, berättelser och deltagare påverkar varandra inom dramapedagogik samt deltagarnas yrkesmässiga och personliga utveckling.
Professionell utveckling genom dramapedagogik och pedagogisk iscensättning
Deltagarna i projektet, som bestod av både förskollärare och grundskollärare, upplevde dramapedagogiken i samband med pedagogisk iscensättning som ett helt nytt verktyg som de tidigare inte hade fått möjlighet att arbeta med. Många av dem beskrev att de nu kände sig modigare och bättre rustade att integrera dessa metoder i sin undervisning.
"På något konstigt sätt måste jag beskriva att jag känner mig mer modig. Att jag fått gå in och ur roller, reflekterat, lyssnat, förstått, tagit med mig till förskolan, levt ut, skrattat, gråtit, förundrats, lärt mig och kommit underfund med att jag kan, vågar och vill definitivt att barnen jag möter i mitt yrke ska få uppleva detta uttryckssätt," säger Anna, förskollärare.
Deltagarna fick under projektet utforska olika estetiska uttrycksformer och dramapedagogiska strategier som dans, teckning, skrivande-i-roll, lärare-i-roll, docktillverkning, och improvisation, samtidigt som de fick en djupare förståelse för hur dessa kan integreras med berättelser, material och pedagogisk iscensättning i undervisningen.
Personlig utveckling genom dramapedagogik och pedagogisk iscensättning
Flera deltagare upplevde också att deras personliga kreativa färdigheter stärktes och deras kommunikativa repertoar berikades genom att utforska olika uttrycksformer och våga testa olika estetiska lärprocesser. Deltagarna uttryckte att den iscensatta miljön med material, ljus, ljud och visualisering, som samspelade med berättelsen stimulerade deras fantasi och möjliggjorde att de kliver in i olika roller.
"Atmosfären var magisk! Den skapade trygghet för alla, vilket gjorde att vi aldrig begränsades till att utforska de olika momenten. Dorina är så lyhörd, nyfiken och tydlig,” säger Lisa, förskollärare.
En annan förskollärare, Yolanda, beskrev hur den omgivande miljön förstärkte hennes förmåga att leva sig in i berättelserna som skapades: "Den omgivande miljön med ljud av fåglar, ljussättning och iscensättning av naturen förstärkte min förmåga att fördjupa mig i berättelsen."
“Alla mina sinnen triggas och för en stund ”glömmer” jag mig själv och allt annat som händer i livet och bara är i dessa världar med mina vänner.” – Anna, förskollärare.
Miljömedvetenhet genom dramapedagogik och pedagogisk iscensättning
En central aspekt av projektet var hur deltagarna genom dramatiska roller och iscensatta miljöer kunde utveckla en djupare förståelse för naturen och miljömedvetenhet. Genom att kliva in i rollen som olika varelser från naturen upplevde de på ett konkret sätt de utmaningar som dessa ställs inför.
"Att beskriva vad blomman skulle säga, genom att jag blir den här blomman som är själv i trädgården, var upplysande. Jag tänker på vikten att kunna ta sådana roller genom drama. Vi människor brukar inte ha sådana roller. Vi har makt. Att klippa ut blommorna var en chock...när Dorina plockade upp alla blommor var det också ett chockande moment…Det var en konkret sätt att uppleva problematiken. Konkreta upplevelser är viktiga för mina elever." berättar Danai, grundskollärare.
Deltagarnas insikter under projektet visade hur dramapedagogik i samband med den iscensatta miljön kan vara ett kraftfullt verktyg för att kliva in i roller, vidga perspektiv, samt öka både miljömedvetenhet och empati för andra varelser.
Sammanfattning och framtida planer
Projektet har redan visat på stora framsteg, både i deltagarnas professionella och personliga utveckling samt i deras förmåga att integrera dramapedagogik och pedagogisk iscensättning i sin undervisning. En längre film som sammanfattar hela projektet kommer snart att visas på Visual Arena, och ytterligare forskningsartiklar är under produktion.
Forskaren Theodora Salti, som leder projektet, ser fram emot att fortsätta utveckla och sprida dessa metoder i skolmiljöer och teatrar och hoppas att fler pedagoger kommer att få möjlighet att använda dramapedagogik och pedagogisk iscensättning i framtiden.
För mer information om projektet och för att se exempel på arbetet som gjorts, besök gärna Visual Arena eller följ uppdateringar på Salti's forskningsprofiler online.
Länk till forskningsprofil: https://nacerteam.weebly.com/theodora-salti.html
LinkedIn: linkedin.com/in/theodora-salti-212148105
Instagram: Konstpedagogisk_handledare