Hoppa till huvudinnehåll

Internationellt intresse för arkitekturvisualisering på AVD 2017

måndag, oktober 2, 2017

Årets Architectural Visualization Days lockade deltagare långt utanför Sveriges gränser. En unik kombination av inspiration från branschledande aktörer och kompetensutveckling med mjukvaruutvecklare har satt eventet och Visual Arena på den internationella kartan.

Den cirka tjugo kvadratmeter stora skärmen visar nybyggda Center for Performing Arts i New York. På bilden faller ett lätt regn och det råder en suggestiv stämning som når publiken på Visual Arena. Det är Architectural Visualization Days (AVD) och Luxigon, pionjärer inom arkitekturvisualisering, berättar om ett av sina uppdrag.  

För fjärde året i rad arrangeras eventet om hur arkitektur kan visualiseras digitalt för att underlätta allt från beslutsprocesser till planering. Under två dagar, den 21–22 september, träffades visualiserare, 3D-artister, mjukvaruutvecklare, studenter och andra branschintressenter på Visual Arena vid Lindholmen Science Park.     

Jason Bergeron och Ben Dawidowicz, Luxigon

‒ Arkitekturvisualisering är ett relativt litet yrkesområde och det är oerhört värdefullt att kunna träffas och utbyta erfarenheter, kunskaper och kontakter. Det ger inspiration som jag tar med mig hem. Det säger Jason Bergeron, arkitekt på Luxigon och en av talarna på AVD. Han är även arrangör för ett av branschens andra seminarier, D2 i Wien.

‒ AVD i Göteborg håller hög internationell nivå. Samtidigt har seminariet en intim och trevlig stämning. Det är en stor fördel när det gäller att skapa samtal och nya möten.

Det var för fyra år sedan som en grupp visualiserare från olika arkitektfirmor i Göteborg tyckte att staden behövde en mötespunkt för arkitektonisk visualisering. De kontaktade Visual Arena som höll med. Idag är AVD ett av Visual Arenas största arrangemang med deltagare från hela världen och platserna såldes slut på en vecka.

Årets AVD började med en inspirationsdag då ledande företag som Luxigon, Tegmark och Archmospheres visade smakprov på sina visualiserings- och fotoprojekt och berättade om sina arbetsprocesser. Konferensens andra dag bjöd på kompetensutveckling med mjukvaruutvecklare som Render Legion och iToo Software. Även bulgariska Chaos Group fanns på plats med CG-specialisten Yana Andreeva som var en av eventets talare.

‒ Förutom att demonstrera och tipsa om funktioner i våra program är det här ett tillfälle för oss att få feedback av dem som faktiskt använder våra produkter. Den personliga kontakten med deltagarna ger många värdefulla tankar som vi tar med oss till våra utvecklare, säger hon.

Yana Andreeva, Chaos Group

I år har arrangemanget växt med en dag och har en inriktning på både inspiration och kompetensutveckling. Ett upplägg som gör AVD unikt och är en spegling av en större trend inom arkitekturvisualisering.

‒ Allt eftersom tekniken blir lättare kan man fortare närma sig den konstnärliga biten av visualisering. Därför har vi valt att inte bara fokusera på teknik utan även inspiration, säger Samuel Michaelsson från White Arkitekter som sitter med i programkommittén för AVD.

Flera av företagen som deltar ser AVD som ett tillfälle att leta nya talanger inför eventuella rekryteringar. Därför visade studenter från Yrgo upp sina elevarbeten med en utställning på Visual Arena och ända från Saitama i Japan kom arkitektstudenter för att knyta kontakter.

‒ Jag är väldigt intresserad av arkitekturvisualisering och har betalat min resa själv. I Japan är det inte många som arbetar inom det här området och jag hoppas kunna lära mig mycket som jag kan sprida vidare när jag kommer hem, säger Daichi Hagiwara.
 

Röster från Architectural Visualization Days 2017:

‒ För oss är det viktigt att möta våra användare ansikte mot ansikte. Marcin Miodek, support specialist på Render Legion   ‒ Med studenter på plats finns en chans till inblick i nya trender inom arkitekturvisualisering. Jaime Parga, marketing manager på iToo Software   ‒ Jag hoppas kunna förmedla att vi går igenom samma saker inom vår bransch, oavsett om man är ett enmansföretag eller del av ett stort etablerat företag har vi likadana utmaningar. Jason Bergeron, arkitekt på Luxigon.   ‒ Skärmen på Visual Arena är fantastisk. Alla pratar om den. Och atmosfären är supercool. Yana Andreeva, CG-specialist på Chaos Group   ‒ Jag tar med mig ett nytänk in i mitt arbetsflöde efter AVD. Dan Andersson, visualiserare och grafisk designer på egna företaget D-vision.   ‒ Det är inte så många som håller på med arkitekturvisualisering. På AVD behöver jag inte förklara i varje samtal vad jag pluggar till utan kan gå direkt in på de på de intressanta frågorna. Rebecca Borén, student på YRGO   Till eventet