Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

IT-studenter visualiserar hållbara maritima transporter

Under kursen ”Software Engineering Project” har 60 IT-studenter från Chalmers och Göteborgs universitet fått inblick i några av de utmaningar som dagens sjötransport står inför. I onsdags var det dags att visualisera och demonstrera den nyutvecklade programvaran på Visual Arena Lindholmen, inför entusiastisk publik från Göteborgs Hamn.

Studenternas uppgift var att bygga applikationer så att de olika aktörerna från Göteborgs Hamn enkelt kan samarbeta kring hamnanlöpen utifrån allas perspektiv. 

iicaptainprocessupdate_1.pngSamarbetet mellan studenterna och projektet som kallas PortCDM genomfördes inom en fem-veckors projektkurs där studenterna designade, implementerade och demonstrerade aktörsspecifika applikationer tillsammans med representanter för PortCDM. 

Vid demonstrationen på Visual Arena kunde representanter från Göteborgs Hamns olika aktörer bland annat se hur fartygskaptenen kunde dela tidsstämplar för planerade och påbörja aktiviteter genom den innovativa Android-appen. Terminalorganisationerna och båtsmännen kunde använda sina webapplikationer för att visualisera när fartyget skulle gå in till kaj och påbörjade och avslutade de olika lastningsoperationerna. 

- Jag har varit i den här branschen sen 1990. Först på fartyg, sen som lots och idag är jag vice hamnkapten i Göteborg. Och jag vill bara säga att de senaste två timmarna har varit väldigt lärorika, sa Erik Waller, vice hamnkapten Göteborgs Hamn, som var en av deltagande aktörer.

En verklig utmaning på Lindholmen Science Park

Studenterna var tacksamma över att få arbeta med en verklig utmaning tillsammans med yrkesverksamma utanför akademin. Håkan Burden, forskare på RISE Viktoria tillika lärare på Chalmers, menade att projektet hade blivit än mer proffsig tack vare att kursen till stor del förlagts på Lindholmen Science Park och Visual Arena. 
- Ett stort tack till Lindholmen Science Park och Visual Arena för att vi fick vara i era lokaler! Det gav demonstrationerna en mer professionell stämning och tillät alla att se den gemensamma skärmen samtidigt som det var enkelt att mingla runt bland studentlag och gäster, sa Håkan Burden.

Vill du veta mer om PortCDM, läs, se och lär 

Kontakt 
Mathias Karlsson +46 70 288 84 35 / mathias.karlsson@ri.se 
Sandra Haraldson +46707618814 / sandra.haraldson@ri.se

Mer information om kursen Software Engineering Project

Hör gärna av dig till Håkan Burden på telefon +46 730 520 229 eller e-post hakan.burden@ri.se