Hur skulle ditt liv förändras om du behövde arbeta fyra veckor om året för att säkra vår matförsörjning? I framtidsprototypen Matplikten utforskas idén om ett samhälle där alla bidrar till ett hållbart, cirkulärt och närproducerat matsystem. Genom spekulativ design och kraftfulla visualiseringar väcks tankar om framtidens möjliga verkligheter – och om vi verkligen är redo för dem.
Hur skulle ditt liv förändras om du var tvungen att arbeta fyra veckor om året för att säkra vår matförsörjning?
Framtidsprototypen Matplikten spekulerar kring en framtid där alla medborgare bidrar aktivt till ett hållbart, cirkulärt och närproducerat matsystem. Genom att arbeta på lantbruk eller stadsodlingar två veckor per år skulle var och en bidra till en robust och säker matförsörjning. En central aspekt av framtidsprototypen som projektet har arbetat med är att väcka både förundran och känslor av obehag samt att den ska väcka frågor om det här verkligen är en framtid som man vill se.
Projektet, utvecklat i samarbete med aktörer som Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Greenhouse Living, Digidem Lab, TechSeed och Odlingsbolaget Svalan AB med finansiering från Vinnova och har nyligen presenterats på Universeum. Här fick besökarna en föraning om en framtid där matproduktion inte bara är ett yrke, utan en samhällsplikt.
– Det var roligt under utställningen att vissa på något sätt blivit osäkra ifall det är på riktigt för att det är så verkliga deisngelement, det blir man lite chockad av men säger något om att visualiseringen har lyckats, säger Joel Albertsson, Odlingsbolaget Svalan
Visualisering spelar en avgörande roll när man diskuterar framtiden, förklarar Caisa Sixtensdotter från Visual Arena:
– Visualisering har varit viktigt sedan starten av projektet. Alla idéer som vi har haft behöver man behövt skissa upp eller visualisera på andra sätt för att ens kunna känna på dem. För att förstår vad det är vi pratar om.
I videon delar några av projektdeltagarna med sig av sina tankar om Matplikten och vad de lärde sig under utställningen på Universeum:
Jesper Orhammar, Vinnova
Anna Bloch, TechSeed
Joel Albertsson, Odlingsbolaget Svalan AB
Caisa Sixtensdotter, Visual Arena
Monica Ek, Visual Arena