Hoppa till huvudinnehåll

Narrative VR Lab får en uppföljning

torsdag, november 5, 2020

Det positiva klartecknet från Västra Götalandsregionen att ge fortsatt finansiering till Visual Arenas projekt Narrative VR Lab innebär att en tredje omgång av labbet kan starta. Tillsammans med övriga projektpartners kommer man nu kunna erbjuda nya platser till XR-skapare samt ytterligare workshops och föreläsningar.

Narrative VR Lab är ett projekt som riktar sig till skapare som vill använda sig av de innovativa visualiseringsmedlen som finns inom XR, ur ett berättarperspektiv. Labbet tillhandahåller handledning, matchmaking, processtöd, workshops, föreläsningar och en summa pengar. Alla i Västra Götalandsregionen och Region Halland är fria att söka till labbet.

- Labbet är ett välbehövligt första steg i processen att skapa ett verk just för att det erbjuder stöd och utlopp. Vi ser gärna att det kommer konstnärer och kreatörer från alla discipliner i en sån här satsning, menar projektledare Gorki Glaser-Müller.

Tredje omgången startar nu

Projektet har tidigare haft två omgångar (2018-2019), vid båda omgångarna var det i majoritet konstnärer som sökte sig till labbet. Prototypen Medusa av Sara Tirelli från omgången 2018 tog sig vidare efter labbets avslut, skaffade vidare finansiering och blev ett verk som visades på vernissage i Borås Konsthall och sedan i Venedig. Nu är det alltså klart att en tredje omgång av labbet kan starta.

Unikt labb för att testa idéer

Behovet av labbet är allmängiltigt. Just nu finns det inga rum för kultur eller kreatörer att lära sig och testa sina ideér eller mediet i.

- Det finns en progressiv tanke med att hålla i det här labbet - några kommer kunna testa sina ideer och göra sina prototyper. Även de som är intresserade ur ett publikmässigt perspektiv får tillfälle att testa på - ingen annan gör detta, det är unikt - att kunna tillhandahålla lösningar och möjligheter för att tillfredsställa behovet, fortsätter Gorki.

Labbet erbjuder en arena som finns till för att utforska dessa medier i relation till konst och kultur. Tröskeln för vem som kan delta är låg, man kan vara förstagångsupplevare av XR. Kravet för att söka till labbet är en konstnärlig botten som är narrativ, med en ambition att berätta något eller förmedla något. Men det måste även vara görbart och rimligt. Det är idén till prototypen som värdesätts. 

- Det vi på Narrative VR Lab stöttar är visionära personer som kan verkställa dessa visioner med hjälp av tekniska lösningar. Jag hoppas att så många som möjligt känner sig kallade till att testa - man ska inte vara blyg eller akta sig för de nya tekniska lösningarna - det är bara teknik tills någon har satt sina tänder i dem och gjort dem till något som är upplevelsebart. Just nu sätter man ramarna och reglerna för hur vi kommer uppleva kultur och konst i framtiden - kom, gör din pilot och skriv in dig i historien! säger Gorki.

Vill du delta?

Det kommer inom kort annonseras hur många platser labbet kan ta emot, hur mycket pengar varje projekt får och vilka workshops och föreläsningar som det kommer bjudas på.

Är XR rätt medium för ditt verk/prototyp? Har du frågor är du välkommen att höra av dig till Gorki Glaser-Müller, projektledare Narrative VR Lab.

Läs mer om projektet här

Gorki Glaser-Müller

gorki.glaser-muller@lindholmen.se
+46(0)70-790 48 46