Hoppa till huvudinnehåll

Qualisys teknik kan förbättra löpsteget

tisdag, juni 4, 2013

Förbättrad löpteknik ger ökad snabbhet, färre skador och snabbare återhämtning. Analysverktyget är framtaget av Qualisys, som är medlemmar i Visual Arena Members.
GöteborgsPosten rapporterar när Häcken testade en av sina spelare.

Vi är på Idrottshögskolan i Göteborg. Här finns en avancerad anläggning för att mäta och analysera rörelse hos en idrottare. Arbetet med tekniken har pågått i två år och är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Västsvenska idrottsförbundet och leverantören Qualisys som utvecklat tekniken.

Motion capture ger en samlad bild av löpsteget
Häckens försvarare Simon Sandberg kliver upp på löpbandet. Han har små runda ploppar, markörer, fastsatta på fötterna, knäna, armarna, bäckenet, axlarna och på huvudet har han en svart "fångmössa". Bandet rullar igång med en hastighet av tolv kilometer i timmen. Farten trappas successivt upp. På väggarna i rummet sitter 16 kameror, en display visar Simon som en springande streckgubbe. Medan Simon jobbar på skickar kamerorna ett infrarött ljus till markörerna, får tillbaka reflektioner (så kallad motion capture, rörelseanalys) och gör om det hela till en 3D-bild. Varje kamera tar 400 bilder per sekund, en vanlig videokamera ligger runt 30 bilder. Simons steg blir siffror och grafer – som sedan jämförs med en "optimal" graf som sammanställts efter hur 25 elitlöpares löpsteg ser ut. Man kan avläsa knävinklarna vid olika hastigheter, att han sätter ner höger fot närmare sig än vänster, hur mycket bäckenet går upp och ner, lutningen på axlarna, armföringen, fotöglan. Dessutom har streckgubben blivit ett skelett, som rör sig precis som Simon nyss gjorde.

Förbättrad löpteknik ger färre skador 
Tanken är att förbättra löptekniken hos gemene man eftersom löpning är grunden i de flesta sporter. Det ger färre skador och en ökad snabbhet. Det gör också att man återhämtar sig mycket snabbare. Simon Sandberg tittar på sitt skelett och graferna som visar hur han springer.

- Jag har inte tänkt så mycket på detta. Det är mycket som är nytt för mig, säger han.
Han får reda på att han börjar svanka mer vid högre hastighet, att han springer mer på hälen när farten ökar, trillar något framåt när det går fortare (vilket innebär att han tappar kraft) och är ganska statisk med händerna under löpningen. Ju högre hastigheter desto mer ska man slå neråt med händerna, annars blir det lätt obalans. Små saker som är svåra att se med ögat, men som nu syns tydligt – och finns i siffror.

Mer info på www.qualisys.com/runninganalysis

Läs hela artikeln på gp.se