Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Semcon lanserar VR-mjukvara för industrin

Semcon lanserar nu en egenutvecklad VR-mjukvara för industrin. Med hjälp av mjukvara VirDa kan de visa allt från stora produktionsmiljöer till extrema detaljer via Virtual Reality (VR). Tanken är att underlättar kvalitetssäkringen tidigt i projekten och ger en spännande presentation av lösningen. Semcon finns etablerade på Lindholmen i Göteborg.
Foto:Semcon
Foto: Semcon

Den nya programvaran VirDa hanterar 3D-modeller från de flesta CAD-system så att dessa kan upplevas i Oculus Rift, ett Virtual Reality-headset som hittills främst använts av spelindustrin.

Michael Holmudden på Semcon, själv stor spelentusiast, såg potentialen att använda Oculus Rift-tekniken också i sitt arbete som konstruktör inom produktutveckling. Tillsammans med kollegan Jesper Lundkvist började han utveckla en egen programvara för att kunna ta kundlösningar i 3D till en Virtual Reality-miljö. Resultatet blev VirDa.

– Den första kunden som använde tekniken planerade en helt ny produktionsanläggning och Semcon hade utvecklat layouten i 3D. Med hjälp av VirDa kunde vi gå runt i produktionsmiljön med Oculus Rift tillsammans med kunden och upptäckte då förbättringspotential i placeringen av truckgångarna, säger Michael Holmudden.

Den senaste versionen av VirDa klarar att få med kompletta texturer på 3D-objekten och skapa en ännu starkare verklighetsupplevelse. Tekniken har störst potential i detaljrika miljöer som exempelvis en förarhytt, en produktionslina eller en oljeplattform.

I framtiden kan man tänka sig att projektmedlemmar på olika platser i världen kan gå runt i miljön – under ett och samma möte.

Semcon är ett teknikkonsultbolag på Lindholmen som arbetar med b la  3D-teknik inom alltifrån robotprogrammering till framtagande av produkter och kompletta produktionslinor.