Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Spännande berättarprojekt får stöd av Narrative VR Lab

Narrative VR Lab har nu avgjort vilka projekt som kommer att få stöd för att skapa en pilot och de är Trojanen av Meira Ahmemulic och Medusa av Sara Tirelli. Att skapa en berättelse genom VR är en fantastisk möjlighet samtidigt som det är en stor utmaning.
Från vänster: Sara Tirelli & Meira Ahmemulic

Projektet syftar till att undersöka de narrativa möjligheterna i VR. Vi vill uppmuntra experimenterande och labbande i berättandet. VR är ett väldigt effektivt medium och är vi nyfikna på vilka historier och manér som kan beröra en publik.

På längre sikt vill Narrative VR Lab bidra till att Västsverige fortsätter vara ett nationellt och skandinaviskt kreativt centrum för film-, tv- och spelproduktion, även på nya plattformar och i nya tekniker.

Trojanen 

av Meira Ahmemulic

Projektet genomförs i samarbete med Vilda Bomben, producent Fredrik Lange

"Trojanen tar den medverkande till Angered för att möta personer ur tre generationer när de försöker reda ut vart de befinner sig, hur de har hamnat här och vad de ska göra för att ta sig därifrån. Friheten och möjligheterna i Virtual Reality ställs mot förortens ofrihet vad gäller social rörlighet."

Juryns motivering:
Projektet har stor relevans i vår europeiska samtid och ett tydligt konstnärligt perspektiv. I en 360°’s pilot tas vi med till rum som vi har starkt medialt präglade bilder av, men ändå sällan besöker eller upplever som tillgängliga. Juryn ser stor potential i att dessa berättelser görs i VR och att skaparen vill undersöka och ifrågasätta publikens blick på “förorten” och människorna där.

 

Medusa

av Sara Tirelli

Projektet genomförs i samarbete med Borås konstmuseum

"Hur mycket av detta är fiktion?
Medusa är en estetisk uppslukande upplevelse som ligger på gränsen mellan fakta och
fiktion. Dessa konstverk har en 360graders dystopisk fresk av det moderna europeiska samhället och det syftar till att öppna ett utrymme för självmedvetenhet i den hypermedierade erfarenheten vi har av vår värld
"

Juryns Motivering:
Ett nyskapande projekt där fantasi och verklighet blandas. I piloten vill konstnären återskapa en verklig händelse där vi som tittare blir vittnen och ställs i berättelsens centrum. Piloten har internationell potential i både form och innehåll. Med stark konstnärlig drivkraft ifrågasätts vår tolkning av media och dess narrativ.

 

Läs mer om Narrative VR Lab här