Klimatkrisen är bara en av de utmaningar som Göteborgs Stad står inför. Här blir en digital tvilling av staden en viktig nyckel för att möta hållbarhetsmål, inte minst för näringslivet. Under två år har Virtual Gothenburg Lab utvecklat en testbädd för stadens digitala tvilling. Nu är den inledande delen i hamn och resultaten sätter ljus på både utmaningar och möjligheter.
I december 2021 lanserades en uppdaterad version av Göteborgs digitala tvilling, Virtuella Göteborg, som är en viktig kugge i att möta stadens hållbarhetsmål avseende social-, ekonomisk-och miljömässig hållbarhet. Tanken är att flera branscher, organisationer och företag ska kunna nyttja Virtuella Göteborg. Den digitala tvillingen kommer till exempel att kunna användas inom vård och omsorg, turism, utbildning och i dialoger med medborgare kring utveckling av staden.
Virtuella Göteborg är en visuell kopia av staden där staden kan upplevas som i ett högupplöst dataspel. Göteborgs digitala tvilling använder en spelmotor där användaren kan förflytta sig och testa saker. Låter det kul? Det är det. Men det är även ett kraftfullt verktyg att använda i stadsplanering och för att få en ökad förståelse kring samhällsutmaningar som klimatförändringar, segregering, transportbehov och effekter av stadens höga utbyggnadstakt.
Under två år har testbädden Virtual Gothenburg Lab utvecklats för att skapa en miljö där arbetsprocesser, verktyg och metoder kring den digitala tvillingen kan testas. Målet är att tvillingen ska kunna ge största möjliga stöd åt Göteborgs Stads verksamhet inom stadsutveckling med syfte att förbättra förutsättningar för analys, insikt, planering, beslutsfattande, lärande, kommunikation, samskapande och delaktighet. Under uppbyggnaden av Virtual Gothenburg Lab har fem pilottester genomförts.
Virtual Gothenburg Labs inledande del är nu i hamn och därmed finns insiktsfulla resultat att ta del av, och samtidigt öppnas nya dörrar upp för fortsatt utveckling av labbet.
De fem pilottesterna har cirkulerat kring att utveckla Göteborgs Stad till att möta hållbarhetsmål. Utöver att ha genomfört fem pilottester har själva testbäddsprocessen tagits fram samt prototyper för lärande och användning av spelprinciper för dialog med hjälp av gamification. Utvecklingsarbetet har tagit Göteborgs digitala tvilling över Atlanten och haft utvecklingsdialoger med representanter för städer i USA.
Inom ramen för verksamheten på Visual Arena kommer Virtual Gothenburg Lab att fortsätta utvecklas tillsammans med Virtuella Göteborg och med aktörer från näringslivet och akademin.
Nu öppnas testbädden upp för näringsliv och akademi för att i samverkan med staden fortsätta utveckla tvillingen. I testbädden finns möjlighet att testa och utvärdera tankar och idéer, att skapa virtuella prototyper och att samverka kring viktiga samhällsutmaningar. Allt med den digitala tvillingen, och tillhörande data från staden, som bas. Den potential som finns i att nyttja Virtuella Göteborg på ett brett, kreativt och effektivt sätt vill Virtual Gothenburg Lab frigöra för att arbetet med att möta samhällsutmaningar ska tas ett steg längre.
Kanske är det du som läser det här som kommer att utveckla tvillingen och med det möta viktiga samhällsutmaningar tillsammans med Virtual Gothenburg Lab och staden?
I testbädden finns möjlighet att testa och utvärdera tankar och idéer och att skapa virtuella prototyper. Allt med den digitala tvillingen, och tillhörande data från staden, som bas. Den potential som finns i att nyttja Virtuella Göteborg på ett brett, kreativt och effektivt sätt vill Virtual Gothenburg Lab frigöra för att vi ska komma längre tillsammans.