Hoppa till huvudinnehåll

Stort intresse för visualisering inom arkitektur

tisdag, september 29, 2015

Ett 80-tal designers, 3D-grafiker och visualiserare inom arkitektur lät sig inspireras av internationella och nationella talare på konferensen, Architectural Visualization Day. Fokus för dagen var kunskapsutbyte och inspiration inom området. Konferensen arrangerades på Visual Arena i september och var den andra i raden.

Intresset var stort för konferensen som snabbt blev fullsatt. En av besökarna på konferensen var Peter Westerberg som arbetar som visualiserare på Sweco Architects i Stockholm. Han besökte även Architectural Visualization Day förra året.   
- Det var återigen bra föreläsare och teman. Bra med spridning och bredd, tycker jag. Fint när artisterna visar sin arbetsmetodik som Carlos gjorde. Det är värdefullt. Och det är som sagt bra för oss som reser från Stockholm att det är en längre dag då får vi mer ut av utflykten söderut, säger Peter. 

I vimlet träffade vi Mats Lindqvist och Ola Frödell, två av medarrangörerna bakom Architectural Visualization Day. Ola Frödell driver idag företaget RÅformat och har tidigare arbetat som visualiserare på Wingårdhs. Mats Lindqvist arbetar som visualiserare på arkitektbyrån Krook & Tjäder i Göteborg.

Båda var väldigt nöjda halvvägs in i konferensen och tyckte att mixen av innehållet var mycket bra.
- Det bästa hittills är blandningen mellan de olika föredragen, från de konceptuella bilderna till det här otroligt krispiga fotorealistiska bilderna, säger Mats. 

Ola Frödell håller med och tycker att bredden är väldigt bra. 
- Och Eric var helt fanatiskt bra på att prata. Han trollbinder nästan, säger Ola. 

Inför nästa år hoppas båda två att Architectural Visualization Day kommer att fortsätta på samma sätt med en bra mix av innehåll, med föredrag som inspirerar och djupare, mer tekniska sessioner. Men om de ska önska något till nästa år, så är tankarna bakom bilden något de vill utforska. 

- Kanske mer om teorin och psykologin bakom bilden. Varför är en bild bra? Det hade kanske varit intressant till nästa års konferens, säger Mats. 

Efter den sista sessionen fångade vi Carlos Mazon, en av huvudtalarna på konferensen. Han bjöd på många fina bilder från sitt arbete som Creative Director på Wire Collective. Han blev själv inspirerad av de andras föredrag. 
- Vi arbetar med bilder mycket snabbt, så att se de andra företagen som har motsatta förutsättningar, där de har lång tid på sig att skapa fotorealistiska bilder, det var verkligen riktigt intressant för mig, säger Carlos. 
Förutom inspirationsföredrag fanns möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom 3D-rendering med Spotscale, samt tips och tricks från iToo och Autodesk. 

Konferensen är ett samarrangemang mellan Visual Arena och arkitekturvisualiserare på Krook & Tjäder, White, Wingårdhs, RÅformat och Tengbom. 

Fler bilder och insikter hittas på twitter #avd2015