Hoppa till huvudinnehåll

Utforska konstnärligt berättande i Extended Reality (XR): Ansök till Narrative XR Lab

onsdag, september 6, 2023

Narrative XR Lab, en kreativ arena som utforskar konstnärligt berättande inom Extended Reality (XR), öppnar nu sina dörrar för nya talanger. Om du är intresserad av VR, AR och MR, och vill vara en del av det blomstrande XR-landskapet, är detta din chans att göra din röst hörd och din kreativitet sedd.

Viktiga datum för dig som antagen hittar du på Narrative XR Labs hemsida

Kvinna labborerar i VR. Bakgrunden är futuristisk och färglad och föreställer digitala vågor som rör sig. Kvinnan är coolt upplyst och står i en brun kostym. Två bakgrundslampor skymtas i öven i rummet som i övrigt rummet är mörkt belyst.

Vad är Narrative XR Lab?

Narrative XR Lab är ett innovativt labb som är rotat i Visual Arena på Lindholmen Science Park. Här möts en mångfald av kreativa individer, från grafiker och manusförfattare till spelutvecklare, projektledare, regissörer och programmerare. Denna plattform ger er möjlighet att introduceras till skapandet av berättelser i medier, använda den senaste XR-tekniken och ta emot handledning från experter inom området för att stärka sin kompetens och generera spännande XR-idéer. Ingen tidigare erfarenhet krävs.

Varför är detta Spännande?

Extended Reality (XR) är en växande sfär där VR (Virtual Reality), AR (Augmented Reality) och MR (Mixed Reality) sätter tonen. Den här tekniken är mer än bara en trend - den är en möjlighet att omdefiniera berättande och skapa nya dimensioner av upplevelser. Deltagarna i Narrative XR Lab, baserade på Visual Arena, utforskar konstnärligt berättande inom XR och stärker sin kompetens i denna banbrytande domän. I tvärdisciplinära grupper samarbetar man för att utveckla spännande idéer på XR-projekt.


Erfarenhet och Stöd från Industriexperter

På Narrative XR Lab arbetar deltagarna med sin XR-idé med stöd från erfarna industriledare. Bland våra samarbetspartners finns:

Gothenburg Film Studios:
Specialiserade på 360 graders video och virtual production, erbjuder de handledning och praktiska workshops.

RISE - Research Institutes of Sweden
De bidrar med utbildning och handledning i hur narrativ och berättande kan underlättas genom spel- och interaktiv teknik. RISE tillhandahåller även teknisk utrustning och expertis inom dessa områden.

HDK-Valand – Högskolan för konst och design, Göteborgs universitet
HDK-Valand är engagerade i att arrangera workshops och kurera seminarier samt paneldiskussioner kopplade till VR.

Förvaltningen för kulturutveckling
De arbetar för att göra projektets innehåll och erfarenheter tillgängliga för en bredare publik genom seminarier, presentationer och öppna workshops.

Film & TV på Lindholmen
Deras nätverk hjälper till att sprida information om projektet. De möjliggör också att deltagarna kan skicka in sina idéer till de finansieringsutlysningar som Film & TV genomför.

Högskolan i Skövde

HiS driver en internationellt dataspelsutbildning sedan många år men också nya PlayLab. PlayLab faciliteras av Future Media Theatre och är ett nytt högteknologiskt performance- och forskningsrum i Skövde, fokuserat på experimenterande i skärningspunkten mellan spel, spelteknologier och performance, samt samarbete mellan forskare, professionella artister, ungdomar och samhällsmedborgare.

 

Ansök nu för att delta i Narrative XR Lab och utforska de gränslösa möjligheterna inom Extended Reality.

Ansökningshandlingar som skall bifogas

Namnge filen med för och efternamn.
Enbart en fil.
Begränsning 64 MB.
Tillåtna filtyper: pdf.
Motivera kort varför du vill delta i Narrative XR Lab samt hur din kompetens och bakgrund passar in. 
Enbart en fil.
Begränsning 64 MB.
Tillåtna filtyper: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, mp4, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.
Oändligt antal filer kan laddas upp till detta fält.
Begränsning 64 MB.
Tillåtna filtyper: jpg, jpeg, png, eps, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml.

Samarbete och Finansiering

Narrative XR Lab är ett samarbetsprojekt som genomförs av Visual Arena på Lindholmen Science Park, i partnerskap med Gothenburg Film Studios, RISE, HDK-Valand, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen, Högskolan i Skövde och Film & TV vid Lindholmen Science Park. Det är med stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd som denna satsning möjliggörs.

Kvinna som labbar med VR

Narrative XR Lab

Narrative XR Lab är ett kreativt labb på Visual Arena, här utvecklas och utforskas konstnärligt berättande i Extended Reality (XR). Här får grafiker, manusförfattare, spelutvecklare, projektledare...
Gorki Glaser-Müller

Gorki Glaser-Müller

Visual Arena
Projektledare
Narrative VR Lab/ Framtidens biograf
Man som står på scen med microfon

GötaFilm pitchade VR-verket ”Kråkslott” i Venedig

2023-01-11
VR-verket ”Kråkslott”, som har beviljats utvecklingsstöd av Film&TV vid Lindholmen Science Park, förväntas ha premiär i september 2023.
Expedition på båt i Arktis bland isberg gör en selfie men breda leenden.

Expeditionen skildrar klimatförändringarna i Arktis i VR

2022-08-23
Expedition på Svalbard har filmat i VR för att utforska hur man med hjälp av visuella verktyg kan förstärka skildringen av klimatförändringar i projektet Expanderad Refotografi.
Göteborgsvarv i VR miljö. Digital miljö över sundet med en tät mystisk dimma som lägger sig över industristaden.

Upplev den virtuella varvshistorien

2022-09-15
Studio Jox bygger en virtuell miljö där du kan uppleva varvsepoken som dominerade Lindholmen under flera hundra år. Den färdiga VR-plattformen har premiär under Göteborgs 400-årsjubileum nästa sommar...
två män som går och pratar

Visual Arena Puls avsnitt 1 – Vad sker inom XR-branschen på Cannes?

2022-07-06
Visual Arenas programledare Martin Högenberg tar pulsen på vad som sker inom XR tillsammans med Gorki Glaser-Müller. Gorki har varit på Cannesfestivalen och scoutat vad som sker inom XR-branschen och...
Flera dansare står mot en röd vägg som krackilerar, en dansare är uppfäst på den. Dansarna är fint upplysta som gör att bilden ser konstnärlig ut på den scen de står

GöteborgsOperan utforskar berättandet i VR i jakt på framtidens digitala scenkonst

2022-01-21
I Here not here med världspremiär den 21 januari färdas du genom den labyrint som är människans medvetande, här blandas starka visuella fysiska dansuttryck i en uppsättning i två akter. Parallellt har...