Hoppa till huvudinnehåll

Visualisering av data och statistik – ett demokratiskt verktyg

torsdag, juni 3, 2021

Daniel Lapidus, grundaren av Datastory, gästade förra veckan Visual Arenas digitala seminarieserie VISUAL INSIGHTS – som nu finns uppe att titta på. Daniel berättade och visade hur data och statistik kan visualiseras för att göras begripliga och tillgängliga för allmänheten. Efter presentationen följde en diskussion och Q&A ledd av Monika Ek från Visual Arena.

Daniel Lapidus har en bakgrund inom datajournalistik – han har hunnit jobba på både Gapminder, SVT och startat den ideella organisationen Datastory

Datastory är organisationen som bygger en datadriven kunskapsplattform där de knyter ihop viktiga samhällsfrågor med data och gör den begriplig genom kraftfulla visualiseringar. Genom att utveckla kraftfulla digitala verktyg som bygger på öppna data från samhällsaktörer kan de med hjälp av visualisering förklara och göra många av de framtidsfrågor som vi står inför begripliga. Det här i sin tur medför att beslutsfattare, utbildare och allmänheten snabbt kan avkoda data och statistik för att förstå de stora dragen och inspirera till förändring - vilket är två av Datastorys centrala nycklar. 

Daniel menar att det finns flera stora möjligheter med visualisering av data och göra den tillgänglig för allmänheten men att det även finns utmaningar. Genom att begripliggöra data kan allmänheten och besulsfattare förstå samhällsdebatter och framtidsfrågor på ett nyanserat sätt.  

– Vi som jobbar med datavisualisering och datajournalistik behöver nästan alltid förenkla i någon form, men det viktiga är att förenkla på rätt sätt, så att vi inte tappar de viktigaste nyanserna, menar Daniel Lapidus.

En annan aspekt som Datastory jobbar aktivt med är att skapa aha- och wowkänslor kring statistik genom att utnyttja visualiseringsverktyg, animeringar och ljud som talar till alla sinnen. Daniel menar även att det finns möjligheter att utnyttja taktila känslor och utveckla datavisualiseringar i det fysiska rummet där man kan interagera med datavisualiseringar för att förstå frågor på ett nytt sätt.     

Vill du komma i kontakt med Datastory eller läsa mer om deras arbete gör du det här 

Vill du bli partner till oss på Visual Arena?