Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Visualisering på liv och död

Allmänhetens förståelse för forskning kan bli en fråga om liv och död. Det vet Ajibola Omokayne som arbetar med vaccin och smittsamma sjukdomar. Han brinner för att göra forskning lättare att förstå med hjälp av visualisering.
Ajibola Omokayne

Ajibola är doktorand i mikrobiologi och immunologi på Sahlgrenska Akademin och forskar för att ta fram nya vaccin. Som läkare har Ajibola använt visualisering för att försöka vända trenden att föräldrar väljer att fördröja eller avstå från att vaccinera sina barn. Att forskare måste blir bättre på att visualisera och förklara är ibland en fråga om liv och död.
 
För att bidra till att göra forskning mer lättillgänglig deltog Ajibola under Vetenskapsfestivalen i Göteborg. I samarbete med Visual Arena på Lindholmen Science Park höll han en workshop där besökarna fick vara med och illustrera temat på Vetenskapsfestivalen – liv och död.

– För att forskning ska komma till nytta måste den också vara tillgänglig på ett sätt så att allmänheten kan förstå den och engageras av den. Det är något vi forskare kan bli bättre på, till exempel genom att använda visualisering. Visual Arena en fantastisk aktör som vill främja användningen av visualisering, inledde Ajibola workshopen.

På Visual Arena hade han även ställt ut konstverk som barn skapat under Vetenskapsfestivalen för att visa på händernas roll i spridning av bakterier.

– Om jag säger att jag kan få barn att tycka att det är spännande att tvätta händerna så är det nog ingen som tror mig. Men det går, säger Ajibola och skrattar.

I början av veckan deltog nittio barn i en övning för att lära sig om spridning av sjukdomar. Forskarna hade tagit bakterieprover från tio vardagliga föremål som till exempel strömbrytare, toalettstol och mobiltelefon. Bakterieproverna hade fått växa i några dagar innan barnen fick titta och lukta på proverna för att försöka lista ut vilket prov som kom från vilket vardagligt föremål.

– Det var ett enkelt sätt att visa att vi omges av levande organismer och att påminna att även om saker ser rena ut så måste vi komma ihåg att tvätta händerna, förklarar Ajibola.

Ett misslyckande för vetenskapen

Det var för några år sedan när Ajibola började arbeta som läkare i Storbritannien som han stötte på en oroväckande trend. Föräldrar var oroliga att vaccin inte var säkra och valde att vänta eller avstå från att vaccinera sina barn. Det ställde frågan om kommunikation inom medicin och forskning på sin spets.

Läs hela artikeln »