Hoppa till huvudinnehåll

Narrative VR Lab 1

Narrative VR Lab var ett innovativt utvecklingsprojekt där vi undersökte de narrativa möjligheterna i XR, samt testade nya sätt att nå ut till publiken som är intresserad av berättelser. Nu mera drivs ett liknande projekt under namnet Narrative XR Lab. 

Narrative VR Lab har nu avgjort vilka projekt som kommer att få stöd för att skapa en pilot och de är Medusa av Sara Tirelli och Trojanen av Meira Ahmemulic. Att skapa en berättelse genom VR är en fantastisk möjlighet samtidigt som det är en stor utmaning.

Projektet syftar till att undersöka de narrativa möjligheterna i VR. Vi vill uppmuntra experimenterande och labbande i berättandet. VR är ett väldigt effektivt medium och är vi nyfikna på vilka historier och manér som kan beröra en publik.

På längre sikt vill Narrative VR Lab bidra till att Västsverige fortsätter vara ett nationellt och skandinaviskt kreativt centrum för film-, tv- och spelproduktion, även på nya plattformar och i nya tekniker.

Presentation av deltagare

Sara Tirelli och Meira Ahmemulic

Medusa
av Sara Tirelli

Projektet genomförs i samarbete med Borås konstmuseum

"Hur mycket av detta är fiktion?
Medusa är en estetisk uppslukande upplevelse som ligger på gränsen mellan fakta och
fiktion. Dessa konstverk har en 360graders dystopisk fresk av det moderna europeiska samhället och det syftar till att öppna ett utrymme för självmedvetenhet i den hypermedierade erfarenheten vi har av vår värld
"

Juryns Motivering:
Ett nyskapande projekt där fantasi och verklighet blandas. I piloten vill konstnären återskapa en verklig händelse där vi som tittare blir vittnen och ställs i berättelsens centrum. Piloten har internationell potential i både form och innehåll. Med stark konstnärlig drivkraft ifrågasätts vår tolkning av media och dess narrativ.

Trojanen 
av Meira Ahmemulic

Projektet genomförs i samarbete med Vilda Bomben, producent Fredrik Lange

"Trojanen tar den medverkande till Angered för att möta personer ur tre generationer när de försöker reda ut vart de befinner sig, hur de har hamnat här och vad de ska göra för att ta sig därifrån. Friheten och möjligheterna i Virtual Reality ställs mot förortens ofrihet vad gäller social rörlighet."

Juryns motivering:
Projektet har stor relevans i vår europeiska samtid och ett tydligt konstnärligt perspektiv. I en 360°’s pilot tas vi med till rum som vi har starkt medialt präglade bilder av, men ändå sällan besöker eller upplever som tillgängliga. Juryn ser stor potential i att dessa berättelser görs i VR och att skaparen vill undersöka och ifrågasätta publikens blick på “förorten” och människorna där.

Projektet pågick mellan februari-oktober 2019.

Nyheter om Narrative VR Lab

Konstnärligt berättande i VR

2021-07-01
Under våren har konstnärer fått möjligheten att utforska sitt konstnärliga berättande inom VR vilket lett till att tre starka pilotprojekt har utvecklats på Visual Arena.

Ansökningsprocessen klar: Tre starka berättelser till Narrative VR Lab

2021-03-05
Nu är det klart vilka projekt som får stöd att skapa varsin pilot via Narrative VR Lab. Under våren kommer de få möjlighet att berätta sina historier på ett innovativt sätt.

Har du en historia att berätta? Ansök till Narrative VR Lab

2021-01-19
På vilket sätt kan nya medier såsom VR, AR eller andra immersiva upplevelser (XR) förstärka människans omedelbara samtid? Nu startar tredje omgången av projektet Narrative VR Lab, välkommen med din...

Vill du veta mer om Narrative VR Lab?