Hoppa till huvudinnehåll

Narrative XR Lab

Narrative XR Lab är ett kreativt labb på Visual Arena, här utvecklas och utforskas konstnärligt berättande i Extended Reality (XR).

Här får grafiker, manusförfattare, spelutvecklare, projektledare, regissörer, programmerare tillgång till teknik och handledning av experter för att utveckla en XR-idé. 

Person using VR
XR / VR Visual Arena
Person using VR

Extended Reality (XR), där medier som VR, AR & MR ingår, växer och utforskas av allt fler aktörer. Här utforskar deltagare i labbet som har sin hemvist på Visual Arena konstnärligt berättande i mediet, stärker sin kompetens och skapar idéer tillsammans i tvärdisciplinära grupper bestående av regissörer/kreatörer/konstnärer, grafiker/spelutvecklare och projektledare. 

Workshop with Virtual Gothenburg Lab

Skapar idéer i stöd av industriledare inom XR. 

I grupperna arbetas det tillsammans för att ta fram en idé men de får även få stöd från våra projektpartner:
 

 • Gothenburg Film Studios 
  Gothenburg Film Studios ger handledning för 360 graders video och virtual production samt planerar och genomför föreläsningar och praktiska workshops.
   
 • RISE - Research Institutes of Sweden 
  RISE bidrar med utbildning och handledning i hur berättande och narrativ kan faciliteras genom spel- och interaktiv teknik. RISE tillgängliggör även utrustning och metodik som härrör dessa områden.
   
 • HDK-Valand – Högskolan för konst och design, Göteborgs universitet
  HDK-Valand är aktiva i arbetet kring workshop och kurera seminarier/paneldiskussioner kopplat till VR.
 • Förvaltningen för kulturutvecklingen
  Förvaltningen för kulturutvecklingen skapar förutsättningar för att innehåll och erfarenheter i projektet tillgängliggörs för en bredare och större publik i form av seminarier, presentationer eller öppna workshops.

 • Film & TV på Lindholmen
  Film & TV kommer är aktiva i spridning av information kring projektet i deras nätverk. De möjliggör även för deltagarna att skicka in era idéer till de finansieringsutlysningar som Film & TV genomför hösten 2022.

 • Kultur i Halland, KiH
  Kultur i Halland bidrar med sitt breda nätverk inom digitalt skapande samt hittar vägar för ytterligare finansiering av parallella projekt. 

Samarbetspartners och finansiering

Projektet Narrative XR Lab genomförs av Visual ArenaLindholmen Science Park i samarbete med Gothenburg Film Studios, RISE, HDK-ValandKulturförvaltningen, Västra GötalandsregionenKultur i Halland och Film&TV vid Lindholmen Science Park

Denna satsning är möjlig tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd

Är du intresserade av XR och vill läsa mer om vad vi gör inom området? 

Expedition på båt i Arktis bland isberg gör en selfie men breda leenden.

Expeditionen skildrar klimatförändringarna i Arktis i VR

2022-08-23
Expedition på Svalbard har filmat i VR för att utforska hur man med hjälp av visuella verktyg kan förstärka skildringen av klimatförändringar i projektet Expanderad Refotografi.
två män som går och pratar

Visual Arena Puls avsnitt 1 – Vad sker inom XR-branschen på Cannes?

2022-07-06
Visual Arenas programledare Martin Högenberg tar pulsen på vad som sker inom XR tillsammans med Gorki Glaser-Müller. Gorki har varit på Cannesfestivalen och scoutat vad som sker inom XR-branschen och...
Photo of Magdalenefjorden

Expanderad refotografi

Forskningsprojektet utgår från att vi behöver nya föreställningar om den komplexa effekten av global uppvärmning och klimatförändringar som följd. Den konstnärliga forskningen kan expandera de verktyg...

Projektet Narrative XR lab är en nytappning av en tidigare projektserie som har genomförts tre omgångar där deltagarnas arbete fått stor synlighet och genomslagskraft. Den här omgången läggs större fokus på idégenerering och nätverkande. 

vr narrative vr lab

Narrative VR Lab

Narrative VR Lab var ett innovativt utvecklingsprojekt som undersökte de narrativa möjligheterna i XR, samt testade nya sätt att nå ut till publiken som är intresserad av berättelser.