Hoppa till huvudinnehåll

Narrative XR Lab

Vi söker dig som vill utveckla och utforska konstnärligt berättande i Extended Reality (XR). Vi söker grafiker, manusförfattare, spelutvecklare, projektledare, regissörer, programmerare för att utveckla nya koncept och idéer inom XR. 

Narrative XR Lab är ett kreativt labb på Visual Arena här får du processtöd, tillgång till teknik och handledning av experter för att utveckla en XR-idé. 

Person using VR
XR / VR Visual Arena
Person using VR
 • Sista ansökningsdag: 22/6- 2022
   
 • Start den 2 sep, avslut den 28 oktober.  
   
 • Tidsåtgång: 4 - 6 timmar i veckan
   
 • Det går att kombinera att delta i Narrative XR Lab med studier och deltidsjobb
   
 • Som deltagare förväntas du vara med på workshops, nätverksträffar och utbildningar som sker inom ramen för projektet

Extended Reality (XR), där medier som VR, AR & MR ingår, växer och utforskas av allt fler aktörer. Vi söker nu dig som vill utforska konstnärligt berättande i mediet, stärka din kompetens och skapa idéer tillsammans i tvärdisciplinära grupper bestående av regissörer/kreatörer/konstnärer, grafiker/spelutvecklare och projektledare. 

 

 

 

Narrative XR Lab förenar konstnärlig utveckling med teknisk innovation. Vill du med på resan att utveckla berättandet i XR och med det stärka västsveriges kompetens kring XR? 

Ansök till att bli en del av Narrative XR Lab som startar i den 2 september 2022 och håller på till 28 oktober 2022. 

 

 

Kvinna labbar i VR, häftig belyst och färgglad bakgrund

Sök och bli en deltagare i Narrative XR Lab

Du får

Du får handledning i hur man arbetar med storytelling i XR samt hur man arbetar tekniskt i 360-graders video samt VR-produktion. Du  kommer även att att ta del av föreläsningar, seminarier och praktiska workshops som ger inspiration och kunskap kring omvärld och branschen samt vad som krävs för att skapa berättelser i XR och immersiva medier. 

Utöver handledning i ovanstående tekniker kommer ni i multidisciplinära team att skapa en XR-idé med stöd från kunniga experter i lokaler där utrustning och teknik tillgängliggörs. Med god kunskap om behov och teknik kommer ni att ta fram en idépresentation med budget och finansieringsplan som ska kunna presenteras för bransch och finansiärer med förhoppningen att er idé realiseras efter projektets slut.

Vi söker flera personer med en bakgrund som

 • Kreatör/författare/regissör - som är van att skapa berättelser, koncept och leda konstnärliga processer. Med bakgrund från scenkonst, film, TV, eller spelbransch med narrativitet som fokus.
   
 • Producent/projektledare - som har erfarenhet av att producera TV, film, scenkonst och/eller spel och kan leda och driva arbetsprocesser framåt.
   
 • Utvecklare/interaktionsdesigner - som är van vid att arbeta med 3D-verktyg, spelmotorer och har en bra förståelse kring interaktivitet och kan modellera i 3D och skapa prototyper till olika plattformar.
   
 • Futurister / tekniker
Person using VR

Som antagen deltagare i Narrative XR Lab blir du del av ett team bestående av flera kompetenser från olika områden. 

 

I grupperna kommer ni att jobba med att ta fram en slagkraftig XR-idé som utvecklar det konstnärliga berättandet i XR. 

 

 

Workshop with Virtual Gothenburg Lab

Skapa i stöd av industriledare inom XR. 

I grupperna kommer ni att arbeta tillsammans för att ta fram en idé men även få stöd från våra projektpartner:
 

 • Gothenburg Film Studios 
  Gothenburg Film Studios kommer att ge handledning för 360 graders video och virtual production samt planera och genomföra föreläsningar och praktiska workshops.
   
 • RISE - Research Institutes of Sweden 
  RISE kommer att bidra med utbildning och handledning i hur berättande och narrativ kan faciliteras genom spel- och interaktiv teknik. RISE kommer även att tillgängliggöra utrustning och metodik som härrör dessa områden.
   
 • HDK-Valand – Högskolan för konst och design, Göteborgs universitet
  HDK-Valand kommer att vara aktiva i arbetet kring workshop och kurera seminarier/paneldiskussioner kopplat till VR.
 • Förvaltningen för kulturutvecklingen
  Förvaltningen för kulturutvecklingen kommer att skapa förutsättningar för att innehåll och erfarenheter i projektet tillgängliggörs för en bredare och större publik i form av seminarier, presentationer eller öppna workshops.

 • Film & TV på Lindholmen
  Film & TV kommer vara aktiva i spridning av information kring projektet i deras nätverk. De kommer även möjliggöra för er deltagare att skicka in era idéer till de finansieringsutlysningar som Film & TV genomför hösten 2022.

 • Kultur i Halland, KiH
  Kultur i Halland kommer att bidra med sitt breda nätverk inom digitalt skapande samt hitta vägar för ytterligare finansiering av parallella projekt. 

Ni kommer att vara med på ett antal aktiviteter; föreläsningar, seminarier och praktiska workshops som ger inspiration och kunskap kring omvärld och bransch samt vad som krävs för att skapa berättelser i XR och immersiva medier. Några av datumen är redan satta och finnes längre ned på sidan. 

Lokaler och arbetsstationer finns tillgängliga för att på egen hand utforska och testa idéer med utrustning och teknik som tillgängliggörs.

vr narrative vr lab

Flera och starka möjligheter

Vid projektets slut kommer ni att ha arbetat fram en stark idé, ett sammansvetsat team, god kunskap om utförande och hur man söker vidare finansiering och ett utkast till en ansökan till exempel VGR, Filminstitutet, VR Colleges samt arbetat ihop ett starkt nätverk. 

Datum! 

 • 2 september - Startmöte, Visual Arena
   
 • 6 september - Workshop i volymetri, Visual Arena
   
 • 15 september - Jamsession, virtual production, Gothenburg Film Studios 
   
 • 28 september - Workshop i virtual tours, Visual Arena
   
 • 6 oktober - Jamsession i interaktivitet, RISE 
   
 • 13 oktober, Workshop i 360 cinematografi, Gothenburg Film Studios 
   
 • 28 oktober, Presentation, Gothenburg Film Studios

Samarbetspartners och finansiering

Projektet Narrative XR Lab genomförs av Visual ArenaLindholmen Science Park i samarbete med Gothenburg Film Studios, RISE, HDK-ValandKulturförvaltningen, Västra GötalandsregionenKultur i Halland och Film&TV vid Lindholmen Science Park

Denna satsning är möjlig tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd

Är du intresserade av XR och vill läsa mer om vad vi gör inom området? 

två män som går och pratar

Visual Arena Puls avsnitt 1 – Vad sker inom XR-branschen på Cannes?

2022-07-06
Visual Arenas programledare Martin Högenberg tar pulsen på vad som sker inom XR tillsammans med Gorki Glaser-Müller. Gorki har varit på Cannesfestivalen och scoutat vad som sker inom XR-branschen och...
Photo of Magdalenefjorden

Expanderad refotografi

Forskningsprojektet utgår från att vi behöver nya föreställningar om den komplexa effekten av global uppvärmning och klimatförändringar som följd. Den konstnärliga forskningen kan expandera de verktyg...

Projektet Narrative XR lab är en nytappning av en tidigare projektserie som har genomförts tre omgångar där deltagarnas arbete fått stor synlighet och genomslagskraft. Den här omgången läggs större fokus på idégenerering och nätverkande. 

vr narrative vr lab

Narrative VR Lab

Narrative VR Lab var ett innovativt utvecklingsprojekt som undersökte de narrativa möjligheterna i XR, samt testade nya sätt att nå ut till publiken som är intresserad av berättelser.