Hoppa till huvudinnehåll

Narrative XR Lab

Narrative XR Lab är ett kreativt labb på Visual Arena, här utvecklas och utforskas konstnärligt berättande i Extended Reality (XR).

Här får grafiker, manusförfattare, spelutvecklare, projektledare, regissörer, programmerare tillgång till teknik och handledning av experter för att utveckla en XR-idé. 

Person using VR
XR / VR Visual Arena
Person using VR

Vi tar just nu emot ansökningar till Narrative XR Lab

 • Som antagen träffas ni ca en gång i veckan för handledning i XR i form av praktiska som teoretiska workshops 
 • Labbet pågår mellan mitten av oktober - slutet av december 
 • Sista ansökningsdagen är den 12 oktober 
 • Antagningsbesked skickas ut den 16 oktober 
 • Ansök längre ned på sidan! 

Extended Reality (XR), där medier som VR, AR & MR ingår, växer och utforskas av allt fler aktörer. Här utforskar deltagare i labbet som har sin hemvist på Visual Arena konstnärligt berättande i mediet, stärker sin kompetens och skapar idéer tillsammans i tvärdisciplinära grupper bestående av regissörer/kreatörer/konstnärer, grafiker/spelutvecklare och projektledare. 

Samarbetspartners och finansiering

Projektet Narrative XR Lab genomförs av Visual ArenaLindholmen Science Park i samarbete med Gothenburg Film Studios, RISE, HDK-ValandKulturförvaltningen, Västra Götalandsregionen, Högskolan i Skövde och Film&TV vid Lindholmen Science Park

Denna satsning är möjlig tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd

Workshop with Virtual Gothenburg Lab

Skapar idéer i stöd av industriledare inom XR. 

I grupperna arbetas det tillsammans för att ta fram en idé men de får även få stöd från våra projektpartner:
 

 • Gothenburg Film Studios 
  Gothenburg Film Studios ger handledning för 360 graders video och virtual production samt planerar och genomför föreläsningar och praktiska workshops.
   
 • RISE - Research Institutes of Sweden 
  RISE bidrar med utbildning och handledning i hur berättande och narrativ kan faciliteras genom spel- och interaktiv teknik. RISE tillgängliggör även utrustning och metodik som härrör dessa områden.
   
 • HDK-Valand – Högskolan för konst och design, Göteborgs universitet
  HDK-Valand är aktiva i arbetet kring workshop och kurera seminarier/paneldiskussioner kopplat till VR.
 • Förvaltningen för kulturutvecklingen
  Förvaltningen för kulturutvecklingen skapar förutsättningar för att innehåll och erfarenheter i projektet tillgängliggörs för en bredare och större publik i form av seminarier, presentationer eller öppna workshops.

 • Film & TV på Lindholmen
  Film & TV kommer är aktiva i spridning av information kring projektet i deras nätverk. De möjliggör även för deltagarna att skicka in era idéer till de finansieringsutlysningar som Film & TV genomför hösten 2022.

 • Högskolan i Skövde
  HiS driver en internationellt dataspelsutbildning sedan många år men också nya PlayLab. PlayLab faciliteras av Future
  Media Theatre och är ett nytt högteknologiskt performance- och forskningsrum i Skövde, fokuserat på
  experimenterande i skärningspunkten mellan spel, spelteknologier och performance, samt samarbete mellan
  forskare, professionella artister, ungdomar och samhällsmedborgare

Sök och bli en deltagare i Narrative XR Lab

Ansök idag! 

Du får

Du får handledning i hur man arbetar med storytelling i XR samt hur man arbetar tekniskt i 360-graders video samt VR-produktion. Du  kommer även att att ta del av föreläsningar, seminarier och praktiska workshops som ger inspiration och kunskap kring omvärld och branschen samt vad som krävs för att skapa berättelser i XR och immersiva medier. 

Utöver handledning i ovanstående tekniker kommer ni i multidisciplinära team att skapa en XR-idé med stöd från kunniga experter i lokaler där utrustning och teknik tillgängliggörs. Med god kunskap om behov och teknik kommer ni att ta fram en idépresentation med budget och finansieringsplan som ska kunna presenteras för bransch och finansiärer med förhoppningen att er idé realiseras efter projektets slut.

Vi söker flera personer med en bakgrund som

 • Kreatör/författare/regissör - som är van att skapa berättelser, koncept och leda konstnärliga processer. Med bakgrund från scenkonst, film, TV, eller spelbransch med narrativitet som fokus.
   
 • Producent/projektledare - som har erfarenhet av att producera TV, film, scenkonst och/eller spel och kan leda och driva arbetsprocesser framåt.
   
 • Utvecklare/interaktionsdesigner - som är van vid att arbeta med 3D-verktyg, spelmotorer och har en bra förståelse kring interaktivitet och kan modellera i 3D och skapa prototyper till olika plattformar.
   
 • Futurister / tekniker

Ansökningshandlingar som skall bifogas

Namnge filen med för och efternamn.
Enbart en fil.
Begränsning 64 MB.
Tillåtna filtyper: pdf.
Motivera kort varför du vill delta i Narrative XR Lab samt hur din kompetens och bakgrund passar in. 
Enbart en fil.
Begränsning 64 MB.
Tillåtna filtyper: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, mp4, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.
Oändligt antal filer kan laddas upp till detta fält.
Begränsning 64 MB.
Tillåtna filtyper: jpg, jpeg, png, eps, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml.

Är du intresserade av XR och vill läsa mer om vad vi gör inom området? 

Expedition på båt i Arktis bland isberg gör en selfie men breda leenden.

Expeditionen skildrar klimatförändringarna i Arktis i VR

2022-08-23
Expedition på Svalbard har filmat i VR för att utforska hur man med hjälp av visuella verktyg kan förstärka skildringen av klimatförändringar i projektet Expanderad Refotografi.
två män som går och pratar

Visual Arena Puls avsnitt 1 – Vad sker inom XR-branschen på Cannes?

2022-07-06
Visual Arenas programledare Martin Högenberg tar pulsen på vad som sker inom XR tillsammans med Gorki Glaser-Müller. Gorki har varit på Cannesfestivalen och scoutat vad som sker inom XR-branschen och...
Photo of Magdalenefjorden

Expanderad refotografi

Forskningsprojektet utgår från att vi behöver nya föreställningar om den komplexa effekten av global uppvärmning och klimatförändringar som följd. Den konstnärliga forskningen kan expandera de verktyg...

Projektet Narrative XR lab är en nytappning av en tidigare projektserie som har genomförts tre omgångar där deltagarnas arbete fått stor synlighet och genomslagskraft. Den här omgången läggs större fokus på idégenerering och nätverkande. 

vr narrative vr lab

Narrative VR Lab

Narrative VR Lab var ett innovativt utvecklingsprojekt som undersökte de narrativa möjligheterna i XR, samt testade nya sätt att nå ut till publiken som är intresserad av berättelser.