Hoppa till huvudinnehåll

Teatrar som undervisningsmiljöer

buttons falling on a blancket

Välkommen till Teatrar som undervisningsmiljöer, ett konstbaserat utbildningsprojekt i aktionsforskning, stödd av Lapplands universitet och en del av Visual Arenas Residency for Innovators in Art.

Projektet leds av Salti Theodora, doktorand vid Lapplands universitet, och syftar till att utforska hur utbildningsmiljöer utanför den vanliga universitetsklassrummet, såsom teatrar, kan användas i undervisningsprocessen. Deltagarna får uppleva hur den fysiska miljön kan bidra till deras undervisning som en "tredje pedagog".

Projektet
Hur kan fysiska rum – särskilt teatrar – interagera med människor på ett sätt som förbättrar undervisningsmetoder? I detta projekt undersöker vi hur material som ljud, ljus och scenobjekt kommunicerar med deltagarna under dramapedagogiska sessioner. Genom fem sessioner under två månader kommer lärare och lärarstudenter att delta i immersiva, praktiska utforskningar av hur teatermiljön kan fungera som en "tredje pedagog".

Deltagarna kommer att experimentera med ljud och ljus, rekvisita och material och använda dramapedagogiska tekniker som rollspel, improvisation och scenografi.

Visual Arena, med sina visuella och multisensoriska verktyg, fungerar som plattform för forskningen och gör det möjligt för deltagarna att stiga in i världar som expanderar de traditionella klassrummen – oavsett om det är att återskapa en havsmiljö, en skog eller en trädgård.

Gradient
buttons falling on a blancket

Mål

  • Innovativ pedagogik: Vidga vår förståelse för relationen mellan fysiska rum och undervisning genom dramapedagogik.
     
  • Förskoleutbildning: Utrusta framtida lärare med verktyg för att använda teatern som ett undervisningsredskap och erbjuda nya sätt att engagera elever utanför de traditionella klassrumsmiljöerna.
     
  • Samarbete och experimentering: Stärka samarbetsbroar mellan utbildningsprogram och kulturella institutioner som teatrar, för att skapa rika, multisensoriska utbildningsmiljöer.
     
  • Förstärkning genom rummet: Möjliggöra för lärare att flytta sin undervisning utanför det traditionella klassrummet och utnyttja miljön som en "tredje pedagog" för att fördjupa lärandeupplevelser.

Vad vi vill uppnå 

I detta projekt, där dramakonst möter bildkonst, kan deltagarna få djupare, multisensoriska och pedagogiska erfarenheter. De kommer att lära sig av erfarna yrkespersoner, till exempel en dramapedagog och teaterpersonal, hur man använder teatermiljön (ljud- och ljussystem, rekvisita och objekt som tyger, naturmaterial och återvinningsmaterial) samtidigt som de experimenterar med olika dramapedagogiska tekniker. Dessa tekniker inkluderar processdrama, rolltagande, improvisation med material, scenografi, dockteater och docktillverkning. Denna erfarenhet kan hjälpa deltagarna att bli mer bekanta med att använda den pedagogiska miljön som en "tredje pedagog", samarbeta och besöka teatrar, eller till och med flytta sin undervisning till olika miljöer utanför det vanliga klassrummet och därmed erbjuda sina framtida elever berikade möjligheter till lärande och utforskning.

Detta projekt syftar således till att vidga vår förståelse för lärmiljöer genom att bygga samarbetsbroar mellan universitetens utbildningsprogram och teatrar. Det flyttar föreläsningar från universitetsklassrum till teatermiljöer, där deltagarna får uppleva hur den fysiska miljön kan bidra till deras undervisning som en "tredje pedagog".

På Visual Arena kan deltagarna experimentera med miljön och skapa nya undervisningsvärldar tack vare dess multisensoriska materialitet och multimodalitet, där ljus- och ljudsystem är mer avancerade än i ett vanligt universitetsklassrum. Detta kommer att uppnås genom att stiga in i olika imaginära världar såsom hav, trädgård och skogsmiljöer, genom dramapedagogiska processer, och med hjälp av visuella element, scenografi och interaktion med olika objekt och rekvisita. Studien syftar vidare till att observera interaktioner och möjliga förändringar hos både miljön och deltagarna (personligt och professionellt) medan de utforskar de potentiella effekterna som kan leda till framtida samarbeten mellan universitetens utbildningsprogram och teatrar.

Rainbow - a sky, and then fabrics on

Vill du veta mer om detta projekt eller delta?

Är du förskollärare, dramapedagog, museipedagog, bibliotekarie, grundskollärare eller lärarstudent? Du är välkommen att delta i forskningsprojektet "Teatrar som undervisningsmiljöer".

Om du vill delta, kontakta:

Theodora Salti
E-mail: saltitheodora@gmail.com
LinkedIn: Theodora Salti
Instagram: konstpedagogisk_handledare

På Visual Arena tror vi på att tänja på gränserna för vad olika utrymmen kan erbjuda. Teatrar är platser där multisensoriska upplevelser väcks till liv, och detta projekt strävar efter att frigöra deras potential som undervisningsmiljöer. Visual Arenas teknik gör det möjligt för deltagarna att både uppleva och forma dessa miljöer på nya sätt, och främjar innovation som kan tillämpas direkt i utbildningssammanhang.

Vill du veta mer om detta projekt eller engagera dig? Hör av dig till oss, anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad, eller utforska vårt Residency for Innovators in Art för att lära dig mer om kommande möjligheter!

Residency for Innovators in Art erbjuder en plattform för konstnärer, pedagoger och forskare att samarbeta, experimentera och skapa. Projektet Teatrar som undervisningsmiljöer är ett perfekt exempel på hur vi förenar konst, design och teknik för att driva innovation.

Kvinna står på scen omgiven av immersiva visuella konstverk, tittar ut mot publiken

Residency for innovators in ART

Vi bjuder in dig som konstnär att bli en del av vår gemenskap och utforska nya gränser inom konsten genom vårt residensprogram i Göteborg. Som deltagare i vårt konstnärsresidens får du fri tillgång...
Bild på Martin Högenberg, en leende man i medelåldern som bär ett par ovala glasögon. Han bär en polo och lutar sig på en utsträckt hand som vilar på ett gångräcke.

Martin Högenberg

Visual Arena
Programansvarig
martin.hogenberg@lindholmen.se
+46 (0)706092913
Gradient