Hoppa till huvudinnehåll

Hitta ditt sätt att använda Göteborgs Stads digitala tvilling

Tillsammans bygger vi det framtida Göteborg

Person using VR

Vår testmiljö

Virtual Gothenburg Lab ger en unik möjlighet att samverka med den digitala tvillingen Virtuella Göteborg. Om du vill visualisera något med utgångspunkt i den digitala tvillingen kan vi kan hjälpa dig att anpassa och integrera dina data. I Virtual Gothenburg Lab finns flera redan genomförda projekt och ett basprojekt att utgå från. Det gör det enklare att komma igång med just ert projekt.

Trying out AR
Workshop with Virtual Gothenburg Lab
Person using VR

Hur går det till?

När du kontaktat Virtual Gothenburg Lab med dina behov, tankar, idéer och funderingar så påbörjar vi tillsammans en behovsanalys med syftet att förtydliga frågeställningen och börja formulera ett testprojekt. När formuleringen tagit form görs en inventering av vad som krävs i form av data, teknik, expertkunskap, resurser och finansiering för att kunna genomföra testet. Nästa steg är att definiera de juridiska ramar som ska gälla för testet, både vad det gäller bakgrundsmaterial och resultat. Varje projekt är unikt, men vi har arbetat fram ett antal standardprocesser. När du arbetar i Virtual Gothenburg Lab kan du bidra med kunskap och data till både testbädden och arbetet med Virtuella Göteborg för att utvecklingen ska komma fler tillgodo.

Illustration of how Virtual Gothenburg Lab works
3D visualization of Gothenburg

Fem pilotprojekt

Under den första fasen i Virtual Gothenburg Lab har vi fokuserat på stadsutveckling. Målet har varit att skapa den ultimata verktygslådan för virtuell prototyping och scenario analys i stadens tvilling. Vi har hittills genomfört fem pilotstudier.

 

Se alla våra pilotprojekt

Tekniken i vår testmiljö på Visual Arena

I vår testmiljö i Visual Arenas lokaler på Lindholmen Science Park finns teknisk utrustning och mjukvaruverktyg tillgängliga för att kunna experimentera och hitta lösningar för just era behov. Här finns möjlighet att genomföra workshops och tester utan att själv behöva göra stora investeringar i hård- och mjukvara. Vi har förberett för er att komma igång direkt med era tester.

Visual Arenas unika studio har en av Europas största 4K-upplösta skärm och plats för 70 personer i biosittning. Förutom studion finns även vår trivsamma lobby för workshops, seminarier, mingel, lunch och kreativa möten.

Workshop with Virtual Gothenburg Lab

Unity3d och Unreal Engine

I vårt labb har spelmotorer som Unity3d och Unreal Engine använts för att visualisera den digitala tvillingen. Mallar och exempelkod finns tillgängligt för att komma igång snabbt.

Data_code_software

FME

För att kunna anpassa, justera, kombinera, flytta, förädla, integrera data finns mjukvaran FME tillgänglig i bland våra verktyg. Experter med erfarenhet av hur man arbetar med FME i den digitala tvillingar finns i vårt nätverk.

Person using VR

XR

På Visual Arena på Lindholmen finns även tillgång till en rad tekniker (VR/AR/motion capture) för att visualisera och interagera med den digitala tvillingen.

Du får hjälp av oss

Du kanske är affärsutvecklare, entreprenör, dataanalytiker, visualiserare, innovatör eller forskare. Oavsett om du finns inom företagssektorn, offentliga sektorn eller utbildningssektorn så kan vårt nätverk hjälpa dig att göra verklighet av dina idéer.

Workshop with Virtual Gothenburg Lab
illustration innovation

Vad vill du testa?

Virtual Gothenburg Lab är under utveckling och öppnar nu upp för tester kopplade till Göteborgs stads digitala tvilling. Finns det något som Du har behov av att testa? Hör av dig till oss!