Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Nu visas Wagner i unik VR-upplevelse på operan

Dirigenten kraftfullt arbetande mitt framför dig eller sopranen rakt ovanifrån? Nu erbjuder GöteborgsOperan en unik operaupplevelse, Wagners Rhenguldet i VR, som är ett samarbete med Visual Arena och Gothenburg Film Studios.
Foto: Paul Blomgren DoVan

I samband med Valkyrian – årets premiär i GöteborgsOperans fyraåriga uppsättning av Wagners Nibelungens ring – visas förra årets prolog Rhenguldet i sin helhet i filmversion. Men publiken ges också en unik chans att ta del av verket i VR på GöteborgsOperan.

Den nio minuter långa VR-filmen, som sammanfattar operans handling, är filmad med totalt fem klotformade 360-kameror. Och resultatet som förmedlas via VR-glasögon är en svindlande upplevelse där tittaren kommer extremt nära sångarna och orkestern, svävar ovanför scenen och själv sitter nere i orkesterdiket bland musikerna.
VR ger en extrem närvarokänsla, som tittare blir du delaktig i skeendet på ett helt annat sätt än med vanlig film. Beroende på var du väljer att rikta blicken skapas en helt individuell upplevelse. Du är inte en passiv betraktare utan det känns som att du deltar, vilket ger en extremt påtaglig känslomässig upplevelse, säger GöteborgsOperans bildproducent Dan Offerlind.

För Dan Offerlind och Peter Götzlinger, tekniskt ansvarig, föddes VR-idén när deras avdelning fick i uppdrag att dokumentera och tillgängliggöra samtliga fyra delar av Ringen-cykeln.
– Ingen vet hur vi kommer att vilja uppleva rörlig bild framöver. Därför tog vi beslut om att tänka ett steg längre och framtidssäkra upplevelsen genom att 360-filma hela Ringen. Såvitt jag vet har ingen gjort det tidigare.

Efter Rhenguldet-produktionen vill Dan Offerlind med Valkyrian skapa en VR-upplevelse av den maffiga Valkyrieritten (känd från en mängd filmer, bland annat Francis Ford Coppolas Apocalypse Now). Utöver de relativt korta filmer som nu produceras sparas också allt råmaterial för att kunna användas till vadhelst framtiden kan tänkas efterfråga.
– Live-upplevelsen går inte att ersätta, men det är fantastiskt roligt att kunna ge fler människor möjlighet att uppleva musiken och scenkonsten som vi skapar här. Vi tittar därför hela tiden på nya sätt att digitalisera och tillgängliggöra det vi gör. Vi på GöteborgsOperan ska vara professionella, nyskapande och engagerande och med det här projektet uppfyller vi verkligen de målen, säger Dan Offerlind.

Tider och platser
Wagner VR visas för allmänheten vardagar denna vecka kl. 12-14. Därefter endast i samband med Valkyrieföreställningarna för alla med föreställningsbiljett. Totalt finns fem stationer med VR-glasögon i GöteborgsOperans foajé. 

I projektet Wagner VR har GöteborgsOperan samarbetat med Gothenburg Film Studios (kameror, teknik och expertis) och Visual Arena vid Lindholmen Science Park (lån av VR-glasögon).

Läs mer på opera.se

Läs mer om Visual Arenas VR-utrustning