Hoppa till huvudinnehåll

Från Narrative XR Lab till Venedig Film Festival 2023

onsdag, september 6, 2023

Just nu pågår Venedig filmfestival som även firar 80 årsjubileum. På plats finns göteborgsbaserade Nerve Creations som tillsammans med GötaFilm utvecklar VR-spelet Reach Out. Medskaparen och producenten Charlotte Davidson var tidigare VR-skeptiker men efter att ha varit med i Narrative XR Lab beslutande hon sig att ansöka till filmfestivalens utlysning för VR-verk,  Biennale College Cinema & Virtual Reality.  

Kvinlig filmproducent ler mot kameran

- Jag har länge varit intresserad av AI. Den senaste tidens enorma framsteg både skrämmer och förundrar mig, säger Daniel Adolfsson, regissör för och medskapare av Reach Out. Därför vill jag se hur tekniken kan användas för att utmana till förståelse för dess kraft.

Charlotte Davidson, medskapare och medproducent, fortsätter
- Vi ser fram emot att utöka vårt kontaktnät och få inspiration, input samt väcka intresse för vidare finansiering av Reach Out. Jag har tidigare varit skeptisk till VR och valde just därför att söka till Visual Arenas Narrative XR Lab hösten 2022, för att försöka förstå vad “all fuzz is about”. Det öppnade upp en annan värld och inspirerade Daniel och mig att söka till Biennale College Cinema & Virtual Reality.

man i skinnjacka, svartvitt porträtt

-  Vi har blivit inbjudna till en miljö som sprakar av kreativitet. Möten mixat med föreläsningar, panelsamtal och mingel ger förutsättningar för att utmana och utveckla teknikerna som behövs för att kunna göra kreatörernas visioner rättvisa vad gäller både storytelling och våra sensoriska upplevelser. Augmented Reality är i ett relativt tidigt stadie och det är spännande att vara med i en växande och allt mer intressant del av filmindustrin.

- Jag har länge varit intresserad av AI. Den senaste tidens enorma framsteg både skrämmer och förundrar mig, säger Daniel Adolfsson, regissör för och medskapare av Reach Out. Därför vill jag se hur tekniken kan användas för att utmana till förståelse för dess kraft.

 

Reach Out är ett av tolv utvalda projekt från hela världen. Under våren spenderade teamet bakom Nerve Creations en vecka i Venedig för utveckling med några av världens främsta kompetenser inom XR, storytelling och produktion. Projektet vill utforska hur människor och bottar samspelar i real time i exempelvis VR Chat.

Blir du nyfiken på berättande i VR? 

Just nu antar Narrative XR Lab ansökningar till att utvecklas inom Extended Reality under höstterminen 2023. Ta reda på mer på projekthemsidan. 

Kvinna som labbar med VR

Narrative XR Lab

Narrative XR Lab är ett kreativt labb på Visual Arena, här utvecklas och utforskas konstnärligt berättande i Extended Reality (XR). Här får grafiker, manusförfattare, spelutvecklare, projektledare...