Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Inför AVD 2018: Mica Karlsson

Nu är det drygt en månad kvar till Architecture Vizualisations Days på Visual Arena och programmet är laddat med spännande och inspirerade talare!
Mika Karlsson, talare på AVD
Mica Karlsson, en av talarna på Architecture Vizualisation Days 2018

En av de som deltar som föreläsare är Mica Karlsson, som kommer hålla i sessionen "Live demo in Photoshop" under torsdag eftermiddag. Mica jobbade under flera år på Tomorrow i Göteborg, sedan 2017 undervisar hon blivande visualiserare på YRGO.

Vad kommer du att dela med dig av till deltagarna på AVD?
- Jag har under åren fått specialisera mig på postproduktion, främst i Photoshop och jag vet att det är något som inte tidigare prioriterats i utbildningen och ibland kan bli lite bortprioriterat då 3D-arbetet ofta tar mest tid.

- Jag hoppas kunna dela med mig av några Photoshop-knep men även ett sätt att tänka. I början av min karriär gick jag igång på att hitta nya funktioner och skapa smarta lösningar i programmet men idag är jag kanske mer nyfiken på hur man som bildskapare kan styra betraktarens blick. Oavsett vilket program du använder eller hur teknisk du är så är ju det viktigaste att man får fram rätt budskap. Vem som helst kan med Googles hjälp lära sig Photoshop men att lära sig att göra bra bilder och lägga ner tid på rätt saker är något helt annat.

- Vår bransch är fylld av kreativa och duktiga människor men jag vet hur svårt det kan vara att göra bra bilder när kunden ringer, blodsockret är lågt, klockan alldeles för sent och datorn bara krånglar. Sedan jag började undervisa har jag drivits av en vilja att dela med mig av de knep som har hjälpt mig under åren. Det kan både handla om rent praktiska lösningar i Photoshop, men också knep på hur man kan "leda bort" betraktarens öga från delar av bilden som man inte hunnit färdigställa, och istället få betraktaren att fokusera på de områden som spelar roll.

Arkitekturvisualisering är ett smalt yrkesområde som inte många känner till. Hur hamnade du här?
- Jag ville från början bli arkitekt, men på gymnasiet blev jag avrådd av mina lärare från det yrket, vilket gjorde att jag skippade den där mattekursen och läste foto istället. Min morfar brukade skicka ner piratade Photoshopversioner på posten redan när jag gick i mellanstadiet och det är nog tack vare honom jag hamnat där jag är idag. 2010 började jag plugga Computer Graphics Design på Yrgo och då kändes arkitekturvisualisering helt rätt.

- Idag arbetar jag ju här på skolan och det känns otroligt kul att få dela med mig både av min passion för bildskapande och Photoshop men även all den kunskap som man samlat på sig genom möten med kollegor och kunder under åren.

- Det händer att jag gör en del frilansuppdrag fortfarande och jag skulle aldrig vilja sluta att göra bilder.

Vad är det bästa med ditt yrke?
- Det är så spännande att få berätta en historia! Att genom bilder skapa en egen värld och berätta om något som inte finns, en egen verklighet som jag kan bestämma över. Dessutom har jag ett väldigt stort historieintresse och jag gillar tanken på att när folk i framtiden kommer titta i arkiven för att få reda på hur olik städer vuxit fram så kommer de hitta mina bilder där.

I min andra roll, som lärare, är bland det roligaste att se hur ”ljuset går upp” för någon och jag hoppas kunna rusta mina elever på arbetslivet. Något som jag själv saknade när jag studerade.

Hur hittar du själv inspiration i ditt arbete?
- Jag hittar inspiration i vardagen snarare än i fiktion. Jag brukar ofta fundera på hur jag kan ta till vara på saker som händer runt omkring mig och få in dem i mina bilder. När jag sitter på bussen kan jag inte låta bli att betrakta och fashineras av människor eller slås av ljusets och landskapets skiftningar.

- Men jag försöker även håll mig uppdaterad och hänger ofta på ArchDaily (www.archdaily.com). Dock tittar jag sällan på visualiseringar när jag söker inspiration. Inte för att jag inte tycker folk gör ett bra jobb utan för att jag vill ha verkligheten som grund och inte härma något som redan är en kopia. Vår bransch är ju redan artificiell och så det känns bättre att låna av naturen.  

Vad ser du mest fram emot på AVD
- Det bästa ska bli att få chansen att träffa och prata med folk i samma bransch! Jag tycker ofta det brukar uppstå många spännande samtal. Som talare känns det ju extra kul att dessutom få dela med sig av sina tankar och funderingar.  

 

Mica håller sin presentation 16.30 på torsdagen.