Hoppa till huvudinnehåll

Ny virtuell studietur visar innovativa och energieffektiva byggnader i Göteborg

måndag, december 28, 2020

Antalet internationella delegationer som besöker Göteborg har minskat markant under COVID-19. Därför bjuder Green Gothenburg nu in sina besökare till en virtuell rundvisning av tre prisbelönta byggnader, där innovativa och energibesparande lösningar visas.

– För Göteborg har covid-19 varit ett allvarligt bakslag. Besöken från internationella delegationer som kommer hit för att studera hållbara lösningar har praktiskt taget upphört helt. Vi är dock glada att nu kunna presentera en virtuell studietur som visar några av de mest intressanta hållbara byggnadsprojekten här i Göteborg som ett substitut, och senare komplement, till ett verkligt besök, säger Katarina Clase, affärsutvecklare på Business Region Göteborg.

Ett socialt utrymme för att experimentera

HSB Living Lab, en bostadsinfrastruktur för studenter och gästforskare, är en av testarenorna som visas i den virtuella rundvisningen. Det är ett socialt co-creative-utrymme där man genom att experimentera med hållbar teknik och livsstilar kan utveckla innovativa koncept och lösningar. Labbet består av 44 kubformade moduler med 29 lägenheter.

HSB Living Lab har utvecklats genom öppna innovationsprocesser mellan HSB, Chalmers Tekniska Högskola, Johanneberg Science Park och flera branschpartners. Hittills har mer än 100 projekt genomförts i labbet.

– Att besöka HSB Living Lab är som att resa ett decennium framåt i tiden. Solceller är integrerade i väggarna, fönster som absorberar och lagrar solljuset som värmeenergi testas och det finns en uppsjö av smarta hem-interaktioner som gör livet enklare, för att bara nämna några av alla spektakulära lösningar, säger Katarina Clase.

Läs mer om den virtuella studieturen här

Se den virtuella studieturen här