Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Nyskapande VR-showroom öppnar Ovakos dörrar

Stålkoncernen Ovako har med hjälp av en nyskapande VR-lösning gjort det möjligt att besöka samtliga Ovakos produktionsorter med hjälp av ett headset. Den innovativa lösningen har tagits fram tillsammans med CLVR Works och IVAR Studios. Samarbetet startade under ett möte på Visual Arena i fjol.

Ett virtuellt showroom står i centrum när Ovako i februari 2019 invigde sitt nya besökscentrum i Hofors. Genom att sätta på sig ett Virtual Reality-headset befinner sig besökarna på samtliga av Ovakos olika produktionsorter i Sverige och Finland - och får uppleva centrala delar av produktionslinjen som att de var där.

"Vi adderar helt nya möjligheter att visa upp vår verksamhet genom att ta våra besökare på virtuell verksvisning genom Ovakos produktionsflöden. Vi tror starkt på VR-teknikens möjligheter framöver och visningarna har redan resulterat i många positiva lovord. Samarbetet med CLVR Works och IVAR Studios i produktionen har fungerat bra och vi är stolta över slutprodukten", säger Göran Nyström, vvd marknadsföring och teknologi på Ovako.

Synkroniserade besök för flera personer samtidigt

De virtuella besöken är mellan 3-8 minuter, med en berättarröst som guidar besökaren genom de olika verksprocesserna på engelska eller svenska. VR-headseten är också synkroniserade och styrs av en platta, upp till 8 besökare kan gå samma visning samtidigt. Samtliga virtuella besök är producerade av IVAR Studios i högkvalitativ stereoskopisk 360-video, som ger en stark närvarokänsla jämfört med traditionell film.

"Vi är stolta över att inte bara ha bidragit med hög teknisk kvalitet, utan också ha fått vara med och designa användarupplevelsen kring dessa VR-besök. Vårt mål är alltid att VR ska förhöja upplevelsen - och det innebär att själva uppspelningsögonblicket och arbetsflödet på besökscentret är minst lika viktigt som själva filmernas kvalitet", säger Fredrik Edström, Kreativ Producent på IVAR Studios.

Utöver att använda VR-besöken i sitt besökscentrum så nyttjar Ovako materialet flitigt på olika mässor där mässbesökare får samma möjlighet att uppleva de olika produktionsorterna. På så sätt kan Ovako på ett smidigt sätt erbjuda vem som helst, världen över, att kliva rakt in på ett av stålverken.

"Genom ett nytt berättarsätt och addera banbrytande VR-teknik, har vi skapat en helt ny, användarvänlig och skalbar tjänst. På CLVR Works arbetar vi dagligen med affärsutveckling och projektledning av smarta, värdeskapande VR-applikationer och Ovakos specifika lösning har potential att revolutionera sättet företag och organisationer kommunicerar och lär ut kunskap på bred front" säger Viktor Peterson, VD på CLVR Works.

Visual Arena som samverkansplattform

Det var under ett event på Visual Arena som CLVR Works och Ovako kunde sammanstråla och direkt se potentiella möjligheter till samarbete. 
"Visual Arena som samverkansplattform är en väldigt givande miljö för att hitta kunskap, nätverk och faktiska företag i en nischad bransch. Extra glädjande är det så klart också när vi, tack vare Visual Arena, hittat en riktigt bra projektpartner i Ovako där vi tillsammans har brutit helt ny mark när det kommer till visualisering genom Virtual Reality", säger Viktor Peterson.