Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

VISUAL INSIGHTS: med Fredrik Moeschlin

Fredrik Moeschlin, expert inom Data Science & Advanced Visualization, gästade det första webbsända VISUAL INSIGHTS, Visual Arenas nya seminarieserie. Fredrik gav en inblick i vad visualisering av data är, varför det är viktigt och gav tips på hur man själv kan arbeta med visualisering på egen hand. Här kan du även se webbinariet.

Under sin presentation gick Fredrik Moeschlin igenom vad visualisering av data kan vara genom att visa olika exempel på simuleringar, flödesberäkningar och trafikdata. Han beskrev visualisering som ett mycket användbart verktyg för kommunikation där det finns olika metoder att använda - på rätt eller fel sätt.

- Den stora utmaningen idag är att möjliggöra kraften i visualisering. Pratar man datavisualisering idag tänker många på dashboards med diagram, klickfunktioner och tabeller. Samtidigt har vi hjärnor som med lätthet kan hantera enormt komplexa visuella sammanhang, och datorer med grafikkort som kan generera mycket avancerade bilder och animeringar från stora datamängder. Ofta saknas länken däremellan - hur gör man informationen tilltalande, lättförstådd och relevant?

Fredrik arbetar med att koordinera data science och avancerad visualisering på Volvo och har sedan tidigare varit med att grunda Seerefine, som utvecklar innovativa webb- och mobilbaserade visualiseringstjänster för att interaktivt visa hur en verksamhet arbetar. Han gör också många riktade visualiseringar och animeringar för speciella syften - ofta för att väcka intresse och nyfikenhet.

Syftet leder vägen framåt

Fredrik påtalade vikten av att förstå syftet med visualisering av data, både när man skapar och när man konsumerar.
- Särskilt i dessa tider när vi ser många visualiseringar kring coronavirusets framfart är det viktigt att fråga sig: Varför tittar jag på den här, vad vill sändaren kommentera? Handlar det om att argumentera, underhålla, informera, utforska? Syftet med visualisering av data är viktigt, precis som med all kommunikation. 

Potential och utmaning

Med utgångspunkt i en diskussion om hjärnan och våra sinnen, förklarade Fredrik hur vår hjärna processar information.
- Vi saknar en metodik för generell visualisering av data så att vi kan frigöra potentialen i våra sinnen och nyttja potentialen som vi har när vi processar och visualiserar. Det finns verktyg, men det generiska, det är det jag pratar om.

- Jag tror att visualisering, rätt använt, kan ge oss bättre insikter i stora komplexa sammanhang. Våra sinnen och vår hjärna är extremt bra på att förstå högre komplexiteter och i en värld där "Big Data" allmänt har accepterats tror jag att visualisering kommer att fortsätta utvecklas till det kraftfullaste verktyget för att uppleva och förstå större mängder av komplex information och data.

Se webinariet från den 29 maj:

Frågestund med Kristina Knaving

När det var dags för frågestund modererade även Kristina Knaving, Senior forskare och Interaktionsdesigner på RISE Institutes of Sweden. De två förde ett inspirerande samtal, med många tips för den som vill utforska visualisering av data på egen hand.

Litteraturlista för den som vill botanisera inom visualisering: 

 • Alberto Cairo (The Functional Art, The Truthful Art, How Charts Lie)
  Alberto Cairo disputerade med avhandlingen Nerd Journalism, och befinner sig i intersektionen mellan journalistik och visualisering. Medryckande böcker som är bra att börja med.

 • Stephen Few (Now You See It, Signal, Information Dashboard Design, The Data Loom)
  Stephen Fews böcker fokuserar på mer hands-on praktiska tips och tricks, och är mycket bra som lathundar när man redan kommit in i data visualisering.

 • Edward Tufte
  Tufte är den moderna datavisualiseringens fader. Hans böcker är fortfarande relevanta som referenslitteratur, även om de inte täcker interaktivitet, och rekommenderas för sina genomtänkta funderingar och vackra design.

 • Colin Ware (Information Visualisation)
  Ware är vetenskapstung och innehåller nästan allt man bör veta om visuell perception. Det här är en bok för de som gör datavisualisering där det måste bli rätt.

Länklista: