Hoppa till huvudinnehåll

Visualisering underlättar förståelse för abstrakta ämnen

onsdag, november 30, 2016

Ute är det är en grå novemberkväll men från Lindholmen Science Park strömmar ljuset och ett förväntansfullt sorl hörs från Visual Arena, där cirka 60 kursdeltagare väntar på att deras föreläsning ska starta. Det är Rickard Jonsson, doktor i fysik och relativitetsteori, som leder universitetskursen ”Svarta hål och relativitetsteori – en visuell resa”.

Rickard har länge utvecklat material för att förklara komplexa ämnen som relativitetsteori, krökt rum-tid och svarta hål. Så vilken visuell resa är det då Rickard Jonsson tar med sina elever på?

-I viss utsträckning använder jag pedagogiska hjälpmedel för att förstå teorin. Men så gör jag också ren så kallad ”raytracing”, där man simulerar hur ljuset rör sig på sin väg mot ögat, för att skapa bild och film som visar t ex hur det ser ut när man åker jättefort bland stjärnorna eller står framför ett svart hål.

- Jag har de senaste sex åren utvecklat ett program med fokus på att visa hur man upplever relativitetsteorin, om man är i situationer där den hade varit mer påtaglig än den är här på jorden. Programmet räknar ut hur ljus från stjärnor skickas ut och roterar kring det svarta hålet och skapar den bild du får på näthinnan.

Tack vare programmet och den avancerade tekniska utrustningen på Visual Arena, inklusiveden 3 x 6 meter stora glasskärmen som för övrigt är en av Europas största, blir det abstrakta ämnet mer greppbart.  3D visualiseringen som deltagarna får uppleva ger ökade möjligheter att ta till sig ny kunskap. 

Föreläsningarna är ett ypperligt exempel på det utbyte som ständigt sker mellan akademi och universitet och de olika programmen på Lindholmen Science Park, i detta fall representerade av Göteborgs Universitet respektive Visual Arena.

-Det här är en jättebra möjlighet till samverkan. Vi jobbar med komplexa scener och eleverna 

tycker det är roligt att få komma hit – det blir en wow-faktor, det är lite coolt. Här är det uppenbart – här får de upplevelsen.

-Min tanke är att göra ett material som inte bara jag själv ska kunna använda, utan det ska vara av sådan kvalitet att det ska kunna användas i hela världen. Att dela och utveckla bra föreläsningsmaterial är något jag brinner för, säger Rickard Jonsson. 

När föreläsningen avslutas efter ett par relativt intensiva timmar, verkar kvällen ha lysts upp av nya insikter.