Hoppa till huvudinnehåll

Har du en historia att berätta? Ansök till Narrative VR Lab

tisdag, januari 19, 2021

På vilket sätt kan nya medier såsom VR, AR eller andra immersiva upplevelser (XR) förstärka människans omedelbara samtid? Nu startar tredje omgången av projektet Narrative VR Lab, välkommen med din ansökan senast den 21 februari.

Person using VR

Narrative VR Lab är ett innovativt utvecklingsprojekt som drivs av Visual Arena, där vi undersöker narrativa möjligheter i XR (VR - Virtual Reality, AR - Augmented Reality eller andra immersiva upplevelser) och testar nya sätt att nå ut till publiken.

Syftet med projektet är utveckla kvalitativt innehåll i Västra Götalandsregionen och Region Halland samt att stärka och inspirera deltagarna och övriga branschen med ny energi, kompetens och idéer kring användande av narrative XR.

Ansökan är stängd

Frågor och svar om ansökan

Dokumentärt fokus

I denna omgång har vi fokus på de dokumentära berättelser som speglar vår omedelbara samtid. Vi är till exempel mitt i en klimatkris och en pandemi som kan ge inspel till starka berättelser. Projektet söker deltagare som vill utveckla piloter, där XR används i ett dokumentärt grepp. Har du en historia att berätta? Vill du vara med och dokumentera den tid vi lever i just nu? Är du konstnär, spelutvecklare, filmare, journalist eller koreograf och vill testa XR-teknik för att nå ut? Under några intensiva veckor har du chansen att göra det. 

Formatet kan vara animation, live action eller en hybrid. Det kan vara interaktivt eller helt linjärt. Till innehåll kan det vara ett verk som är helt fristående eller något som är en del av t ex en dokumentär som du redan utvecklar. 

Tre utvalda produktioner ges stöd att utveckla sina XR-piloter. Målet är att de ansökningar som väljs ut ska få möjlighet att utveckla sin idé till en färdig visningsbar pilot. Stödet består av handledning, teknik, studiotid och en mindre summa pengar och du får i projektet tillgång till Visual Arenas och projektpartners kunskap, erfarenhet och nätverk samt teknikstöd för 360° och VR-produktion.

- Det ska bli extra spännande denna ansökningsomgång, med tanke på den nya inriktningen kring dokumentära berättelser, säger Gorki Glaser-Müller, projektledare på Narrative VR Lab.

- Vi hoppas på att få in en stor bredd på ansökningarna som kommer in. Vi söker verk från alla slag av idéskapare. Filmare, spelutvecklare och andra tekniskt inriktade personer, till konstnärer, scenkonstnärer, författare et c. Huvudsaken är att man har en stark historia man vill berätta, med konstnärlig höjd, där det narrativa möter teknisk innovation.

Detta är tredje omgången som Visual Arena genomför Narrative VR Lab. I tidigare omgångar har flera verk utvecklats, bland annat Trojanen av Meira Ahmemulic och Medusa av Sara Tirelli. 

Läs om projekt från 2018 här

Läs om projekt från 2019 här

Bild: Från inspelning av Sara Tirellis pilot Medusa på Borås Konstmuseeum tillsammans med Apage Borås.   Ansök här

Frågor och svar om ansökan

Samarbetspartners och finanisering

Projektet genomförs av Visual Arena Lindholmen i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling/Film CloudKultur i Halland samt initiativtagarna Gothenburg Film Studios och Film&TV vid Lindholmen Science Park.

Denna satsning är möjlig tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Göteborg Stad.

Läs mer om Narrative VR Lab här