Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Normkreativ visualisering i stadsutveckling

Bild: White Arkitekter

Under 2015-2016 genomfördes en förstudie "Normkritisk visualisering i stadsutveckling", som visar att visualiseringar i stadsutvecklingsprocesser ofta är stereotypa gällande bl.a. ålder, genus, funktionsvariation och etnicitet, men den visar också på en potential att använda visualiseringar för att synliggöra och driva normkritiska perspektiv i stadsutvecklingsprocesser för att åstadkomma innovativa normkreativa lösningar.

Mot denna bakgrund är projektets mål att utveckla, tillämpa och integrera: stödverktyg för normmedveten visualisering; verktyg för normkritisk visualisering; interaktiva visuella metoder för att lyfta normkritiska frågeställningar i dialogprocesser samt utveckling och tillämpning av material för spridning av dessa. Projektets syfte är att bidra till inkluderande stadsutvecklingsprocesser och innovativa lösningar för inkluderande städer.

Projektet drivs av Visual Arena, Lindholmen Science Park, i samverkan med White arkitekter, Skanska, RISE och Chalmers arkitektur. Tillsammans representerar parterna forskning, genomförande och spridning. Till projektet knyts en referensgrupp med personer med normkritisk och intersektionell expertis, representanter för svensk kommunal planeringspraktik samt en visualiseringsforskare. Deltagare i referensgruppen är Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Älvstranden Utveckling AB, Malmö stad, Borås stad och Eskilstuna kommun samt Monica Billger, professor i visualisering, Afrah Nasser, Human rights-aktivist och journalist från Jemen Hanna af Ekström, funkisaktivist och doktorand på HDK, Mariana Alves, queeraktivist och forskare.

Projektet avslutas hösten 2019. Det planerade slutgiltiga materialet innefattar ett utbildningspaket, en handbok, en guide, en vetenskaplig artikel samt ett bidrag till en vetenskaplig konferens. 

 

Mer information

Projektledare: Petra Juhlin, Visual Arena, Lindholmen Science Park
petra.juhlin@lindholmen.se

 

Ansvarig för utvecklingsarbetet: Marcus Jahnke, RISE

 

Ansvarig för följeforskningen: Julia Fredriksson, Chalmers Arkitektur
julia.fredriksson@chalmers.se

Rapporter och artiklar

Rapporter

 • Kompendium från presentation i Almedalen 2017

  Publicerad den 6 juli 2017

  Ett kompendium om Normkreativ visualisering som delades ut i samband med White Arkitekters frukostseminarium i Almedalen 2017. Här presenterade Lisa Wistrand bl.a. projektet "Normkreativ visualisering i stadsutveckling".

  Visa (pdf 990.66 KB)
 • Artikel i Arkitekten.se - Normkritisk visualisering ger mer jämlika städer

  Publicerad den 23 mars 2017

  Artikel i Arkitekten.se publicerad 20 mars 2017.

  Författare Samuel Michaëlsson och Lisa Wistrand.

  Visa
 • Slutrapport förstudie Normkritisk visualisering i stadsutveckling

  Publicerad den 1 december 2016
  Visa (pdf 1.32 MB)