Hoppa till huvudinnehåll

Hur krocktestar man en stad?

Genom Virtual Gothenburg Lab gör vi Göteborgs stads digitala tvilling tillgänglig för de som vill vara med och samskapa framtidens stad.

3d visualization over Gothenburg
3d visualization over Gothenburg

Vad är Virtuella Göteborg?

Det finns två Göteborg. Den riktiga staden som vi älskar, men också en digital tvilling av staden som kallas Virtuella Göteborg. Den digitala tvillingen är en tredimensionell representation av verkligheten. Virtuella Göteborg kan bland annat användas för planering, förvaltning och styrning av staden. Den kan också vara ett verktyg för dialog kring stadens utveckling och även för innovation kring stadsutvecklingsfrågor. För att tvillingen ska bli så lik verkligheten som möjligt utökas den kontinuerligt med olika typer av data från staden som tillsammans beskriver den fysiska miljön; exempelvis grönstrukturer, byggnader och gaturum.

 

Realtidsdata från sensorer, eller andra typer av uppkopplade enheter i staden, kan adderas och visualiseras i den digitala tvillingen för att beskriva vad som sker på en plats samtidigt som det händer i verkligheten. Redan nu har Göteborgs stad en stor mängd välstrukturerad data att tillföra som bas men tillsammans kan vi skapa en ännu mer komplett och användbar digital tvilling. Arbetet med Virtuella Göteborg leds av Stadsbyggnadskontoret i Göteborgs stad och involverar flertalet förvaltningar och bolag i staden. Arbetet har uppmärksammats stort i Sverige men även internationellt. Målet är att en ny uppdatering av tvilling ska finnas klar för leverans i samband med stadens 400 års jubileum.


Läs mer

Workshop with Virtual Gothenburg Lab

Vad är Virtual Gothenburg Lab?

Virtual Gothenburg Lab är en digital testmiljö, en så kallad testbädd, som finns för att utveckla användbarheten och tillgängligheten av Göteborgs stads digitala tvilling - Virtuella Göteborg. Med den digitala tvillingen följer behov av nya arbetsprocesser, verktyg och metoder. Under de två år som Virtual Gothenburg Lab funnits har fokus legat på stadens utmaningar och behov.

 

Nu öppnas testbädden upp för näringsliv och akademi för att i samverkan med staden fortsätta utveckla tvillingen. I testbädden finns möjlighet att testa och utvärdera tankar och idéer, att skapa virtuella prototyper och att samverka kring viktiga samhällsutmaningar. Allt med den digitala tvillingen, och tillhörande data från staden, som bas. Den potential som finns i att nyttja Virtuella Göteborg på ett brett, kreativt och effektivt sätt vill Virtual Gothenburg Lab frigöra för att vi ska komma längre tillsammans.

 

Läs mer

3D visualization of Gothenburg, night.

Det här har vi gjort hittills

Hittills har vi testat ett antal projekt inom stadsutveckling och stadsplanering: hur förändras stadens siluett av nya byggnader, hur bygger vi en stad som klarar skyfall, hur kan staden anpassas för förarlösa fordon. Virtual Gothenburg Lab har genomfört fem pilotstudier med målet att testa och utveckla vår verktygslåda.

 

Se alla våra piloter

Vilken idé vill du testa?

Här finns data, verktyg och modeller som du kan använda dig av.

Workshop with Virtual Gothenburg Lab
illustration innovation

Ditt behov i fokus!

VGL är under utveckling och vill öppna upp för laborativa tester i Göteborgs digitala tvillings labb. Vad ser du för möjligheter att testa? Berätta gärna vad du vill testa eller bolla med oss så hör vi av oss!

Workshop with Virtual Gothenburg Lab

Du får hjälp av oss

Du kanske är affärsutvecklare, entreprenör, dataanalytiker, visualiserare, innovatör eller forskare. Oavsett om du finns inom företagssektorn, offentliga sektorn eller utbildningssektorn så kan vårt nätverk hjälpa dig att göra verklighet av dina idéer.

 

Våra experter

 

Nyheter inom Virtual Gothenburg Lab

3d visualization over Gothenburg

Spelversionen av Göteborg – en viktig pusselbit för att möta hållbarhetsmål

2021-12-20
Virtual Gothenburg Lab
Klimatkrisen är bara en av de utmaningar som Göteborgs Stad står inför. Här blir en digital tvilling av staden en viktig nyckel för att möta hållbarhetsmål, inte minst för näringslivet. Under två år...

Digital samverkansmiljö som stödjer stadsutveckling

2021-02-24

Testbäddsprojektet Virtual Gothenburg Lab drivs av Visual Arena, som tillsammans med 25 parter bidrar till att utveckla användbarheten av Göteborgs Stads digitala tvilling. En viktig del av projektet...

Visual Arena - del av Göteborgs testbäddar

2021-01-05

Regionen har flest antal testbäddar i landet, och bland dem finns Visual Arena och testbäddsprojektet Virtual Gothenburg Lab. Här nedan kan du läsa mer om testbäddar, vilka som finns, vem som kan vara...

Event inom Virtual Gothenburg Lab

-
Visual Arena, Lindholmspiren 3, Göteborg
Göteborgs digitala tvilling visas, en spelversion av Göteborg, blickar ut över husfasaderna och älven, en dramtatiska himmel visas i skyn.

Upptäck Göteborgs Stads digitala tvilling och Virtual Gothenburg Lab

Är du nyfiken på stadens digitala tvilling Virtuella Göteborg? Kanske vill du använda den digitala...
-
Online

Virtual Gothenburg Lab på Lindholmen Open Days

Inom projektet Virtual Gothenburg Lab samverkar akademi, näringsliv och offentlig sektor för att...